bronho-pulmonar Pe langa fistic,
nucile, migdalele
si alunele de padure
neprajite
reduc atat nivelul
colesterolului rau,
din arterele sanguine.
Studiul, efectuat pe
trei mii de adulti,
timp de cinci saptamani,
a demonstrat
scaderea colesterolului
si trigliceridelor
cu pana la 30%,
reducand astfel
riscul de formare a
cheagurilor de sange
care blocheaza arterele.
Consumul exagerat de sunca poate afecta plamanii,
potrivit unui studiu
realizat de
o echipa de cercetatori americani
din cadrul Universitatii Columbia
, New York.
Si asta din cauza faptului ca
sunca, slanina si alte produse
din carne afumata
contin nitriti
utilizati pe post de conservanti.
Persoanele care au consumat
produse din carne afumata
de cel putin 14 ori pe luna
au prezentat
de doua ori mai multe riscuri
de a face bronsita si emfizem,
boli care produc
ingustarea cailor respiratorii
si obstructioneaza fluxul de aer.
In plus, persoanele
care mananca
sunca
de mai mult de cinci ori
pe saptamana
prezinta cu 60% mai multe riscuri
de a dezvolta
cancer la vezica urinara,
fata de cei
care mananca mai rar acest produs.
Pentru a sti care sunt alimentele
care ajuta organismul
sa-si refaca fortele,
trebuie sa cunoastem
cateva dintre acele
legume si fructe care,
nepreparate,
ne ofera vitaminele
de care avem nevoie.
Trebuie tinut cont de faptul ca
excesul alimentar
duce la obezitate,
boli si imbatranire prematura,
si toate acestea
pot fi simplu evitate.
Deci iata ce
trebuie sa mancam
pentru a nu mai ajunge
in vecinatatea farmaciilor.
Pentru vitamina A:
morcovul, rosiile, spanacul,
salata,mararul,
patrunjelul verde, ceapa verde,
adica legumele galben-portocalii
si verde inchis
. Alimentele bogate in vitamina E
sunt
: germenii de cereale,
uleiurile presate la rece
din soia, porumb, floarea-soarelui,
masline.
Vitamina C au:
citricele, ardeiul gras,
hreanul si macesul.
Una din cele mai mari
concentratii de vitamina C
o are patrunjelul verde.
Calciu gasim in
: iaurt, lapte, telemea,
nuci, morcovi, varza,
gulie, mere.
Pentru fier
trebuie sa mancam
: spanac, galbenus,
cacao, stafide.
Regimul alimentar mediteranean, bogat in uleiuri vegetale si peste,
este la fel de benefic
pentru persoanele care sufera de maladii cardiace
ca si regimul alimentar foarte strict,
sarac in grasimi,
este concluzia
Asociatiei americane de cardiologie.
Dieta mediteraneana consta in
consumul marit de fructe,
vegetale,
seminte si peste,
cantitati mici de carne rosie
si
o cantitate relativ mare
de grasimi
provenind din uleiul de masline
si nuci.
Prezenta acidului gras omega 3,
prezent in cantitate mare
in aceste alimente
limiteaza crizele cardiace
sau accidentele cerebrale.
Dieteticienii au recomandat
tuturor bolnavilor
sa consume zilnic
o cantitate maxima de 200 de grame
de grasimi,
iar procentul zilnic de calorii
provenind din grasimi
sa fie limitat la 30%.
Trebuie sa zdrobiti usturoiul inainte de a-l gati sau manca,
pentru a-i pastra proprietatile
anticoagulante,
utile in prevenirea
bolilor cardiovasculare
si a emboliilor
Alicina este enzima din usturoi
care impiedica
formarea trombilor de sange.
Cercetatorii de la Universitatea
din Cuyo,
Argentina,
au comparat efectul
anticoagulant al usturoiului
gatit intreg sau zdrobit.
Rezultat: copt sau fiert,
usturoiul isi pastreaza
efectul anticoagulant
mult mai mult daca
este zdrobit
inainte de a fi pus in mancare.
Important
este ca perioada de fierbere
sa nu depaseasca
trei minute,
si sa nu fie gatit la microunde,
deoarece isi pierde
toate proprietatile curative.
Beneficiile unui anume compus din boabe de cacao
sunt atat de mari,
incat acesta
poate rivaliza cu penicilina
si anestezicele,
sustine o echipa de cercetatori
americani
care si-au publicat
un studiu amplu
in revista Chemistry & Industry.
Ingredientul cu pricina se numeste
epicatechina
si poate reduce
riscurile de aparitie
a unor boli grave,
precum infarctul
sau insuficienta cardiaca,
a indicat Norman Hollenberg,
profesor de medicina la Scoala
de medicina Harvard.
Doua pastile cu ulei de peste zilnic impulsioneaza creierul copiilor
sa se dezvolte in trei luni
cat s-ar dezvolta in trei ani,
sustin cercetatorii
din Marea Britanie.
Creierele copiilor care au primit
zilnic
capsule cu acizi grasi Omega-3
si Omega-6
au dezvoltat mai multa
materie cenusie,
ceea ce a dus la
cresterea memoriei
pe termen scurt
si a capacitatii de invatare.
In plus, timp de trei luni
ei au redus
cantitatea de mancare
de tip fast-food,
bauturi carbogazoase
si au facut mai mult sport.
Ciocolata, ale carei efecte pozitive
cardiovasculare
au fost deja demonstrate,
este benefica si pentru creier,
pentru ca imbunatateste
circulatia sangvina cerebrala,
este rezultatul
a doua studii prezentate
de medicii americani.
Substanta antioxidanta
continuta de boabele de cacao
a crescut semnificativ
fluxul sangvin in creier,
si acest lucru este benefic
in tratarea
persoanelor in varsta
care au suferit
mici atacuri cerebrale
si sufera de dementa.
Trei cesti de cacao zilnic
va feresc de
hipertensiune arteriala
si pierderea memoriei.
Dieta alimentara bogata in fibre (30 de grame zilnic)
reduce la jumatate
riscul de aparitie a
cancerului la san,
este concluzia unui studiu
realizat de cercetatorii britanici
si publicat in
"International Journal of Epidemiology".
Fibrele alimentare,
prezente in paine,
cereale integrale,
dar si in legume si fructe,
protejeaza femeile tinere
impotriva cancerului la san.,
Printre posibilele explicatii
se numara faptul ca alimentele
cu continut mare de fibre
sunt bogate in vitamine
, zinc si antioxidanti
. O a doua explicatie
este faptul
ca acestea
controleaza glicemia,
variatiile de nivel de zahar
in sange
putand provoca
aparitia cancerului.
Cea de-a treia explicatie este ca
fibrele
reduc nivelul hormonilor
la femeile tinere.
Daca sunteti adeptii consumului de peste
de trei ori pe saptamana,
aveti mari sanse sa
nu va imbolnaviti
de cancer.
Un studiu publicat
in "International Journal of Cancer"
confirma efectele preventive
ale pestelui gras,
bogat in omega-3,
asupra cancerului de prostata.
Doua mii de persoane atinse
de aceasta teribila maladie
au fost intrebate
despre obiceiurile lor
alimentare,
raspunsurile lor fiind comparate
cu cele ale unui grup etalon.
Studiul a demonstrat
ca omega-3
micsoreaza riscul aparitiei
acestui tip de cancer cu 43%.
Dar nu doar pestele
este responsabil
de aceasta diferenta.
Exista si un aspect genetic
deoarece purtatorii genei COX-2
beneficiaza,
in totalitate, de efectele protectoare
ale pestelui gras.
Adaugarea de lapte in ceai poate distruge calitatea acestuia
de a ne proteja impotriva
bolilor cardiovasculare.
Acesta este rezultatul unui
studiu german
care a demonstrat ca
ceaiul negru,
baut frecvent, pastreaza
peretii arterelor sanatosi
si mentine tensiunea constanta.
Insa caseina, o proteina din lapte,
anuleaza efectul
benefic al oxidului nitric,
substanta din ceai care
amelioreaza
dilaterea vaselor de sange,
sunt concluziile cercetatorilor,
publicate
in European Heart Journal.
Cafeaua reduce cu 60 % riscul de aparitie
a diabetului de tip 2
, mai ales la persoanele
care au in familie
suferinzi de aceasta boala.
Acest lucru a fost demonstrat
in urma unui studiu
californian asupra
a 200.000 persoane.
Chiar si persoanele care
au baut cafea,
dar s-au oprit,
au risc scazut fata de cele
care nu au baut niciodata.
Diabetul de tip 2
sau diabetul varstei adulte,
cum mai este numit,
nu se vindeca fara modificarea
stilului de alimentatie.
Nu se stie exact care din
substantele componente
ale cafelei are acest efect
, dar se pare ca nu cofeina.
Cercetatorii sustin
ca este prea devreme
sa recomande diabeticilor
sa bea cafea in chip de medicament,
mai ales ca mai mult de doua cesti
de cafea pe zi
provoaca insomnii si aritmii cardiace.
Cateva cuburi de ciocolata neagra, consumate zilnic,
au acelasi efect ca si
administrarea de aspirina,
diminuand
riscul de blocare a arterelor,
responsabil pentru
aparitia infarctului
sau a accidentelor cerebrale.
Acestea sunt concluziile unui studiu
al cercetatorilor
de la Scoala de medicina
Johns Hopkins (SUA),
Ciocolata neagra,
fara zahar si unt
contribuie la reducerea
coagularii sangvine
datorita flavonoidelor,
substantele chimice prezente
in boabele de cacao,
ceea ce impiedica formarea
cheagurilor de sange.
Cantitatea zilnica recomandata
de medici
este de
doua linguri de ciocolata pura.
Faceti astfel un bine
inimii dumneavoastre
si tensiunii arteriale,
care se echilibreaza
datorita
continutului mare de magneziu.
Cercetatorii americani au descoperit ca
o substanta prezenta in
compozitia vinului rosu,
resveratrol,
are efecte miraculoase
in cazul persoanelor obeze
si creste considerabil longevitatea.
Aceasta molecula ar putea explica
de ce francezii,
desi sunt cunoscuti
ca cei mai mari
consumatori
de vin rosu din lume,
sufera de mai putine
maladii cardiovasculare,
in ciuda alimentatiei
bogate in calorii.
O ceasca de cafea pe zi protejeaza
ficatul de boli grave
ca ciroza sau cancerul,
arata un studiu al cercetatorilor
de la institutul italian Mario Negri.
Acest lucru
este datorat antioxidantilor
continuti de cafea
si au efect
numai daca doza este adecvata,
nu mai mult de trei cesti zilnic.
Altfel pot sa apara
tulburari ale ritmului inimii
ca tahicardia sau insomnia.
Cercetatorii au aratat ca
prezenta enzimei GGT,
unul dintre indicatorii cirozei,
este cu atat mai scazuta,
cu cat
consumul de cafea este mai mare.
In acelasi timp,
se micsoreaza
si nivelul transaminazelor,
un alt indicator
al imbolnavirii ficatului.
Mai ales bautorii de alcool
pot fi fericiti,
deoarece cinci cesti de cafea
le reduce riscul aparitiei cirozei.
Pe langa faptul ca hidrateaza, ceaiul
are si alte beneficii
asupra sanatatii
, cum ar fi protectia impotriva
bolilor cardiace si a cancerului,
datorita antioxidantilor
pe care ii contine.
Pentru a prepara corect ceaiuri
ar trebui sa adaugati o lingurita
de planta uscata
la 250 ml de apa
sau doua lingurite de planta
proaspata la aceeasi cantitate.
Ceaiul de musetel
usureaza digestia,
calmeaza nervozitatea
si anxietatea,
in timp ce socul
se recomanda in gripa,
sinuzita sau
guturai.
Durerile de cap trec cu
ceai de tei
, iar menta
ajuta digestia,
reduce flatulenta
si inlatura greata.
Ceaiul din macese
previne infectiile gripale.
Ceaiul este a doua bautura
consumata in lume,
cantitativ, dupa apa,
potrivit
specialistilor americani,
citati in cartea "Mancarea si Sanatatea",
aparuta la editura Reader?s Digest.
Bogat in vitaminele A, B1, B2, C si in substante nutritive,
marul
are proprietati terapeutice
asupra organismului uman.
Substantele nutritive antioxidante
din sucul de mere ajuta la
reducerea colesterolului si
a bolilor cardiovasculare.
Consumul regulat de mere
reduce riscul aparitiei
cancerului la san
si la plamani.
Merele sunt bogate in fibre,
reduc colesterolul din organism
si intaresc oasele.
Cand sunt mancate ca o gustare,
merele suprima foamea
si de aceea sunt indicate
in curele de slabire.
I n afara de
proprietatile terapeutice
pe care le au,
merele
sunt utilizate si in cosmetica.
Mastile cu mar ras,
aplicat pe fata timp de 10 minute,
cateva zile consecutiv,
ajuta la curatarea tenului,
la vindecarea acneelor
si la estomparea ridurilor.
Contrar ideii ca frigul distruge bacteriile,
exista numerosi germeni
care supravietuiesc in frigider.
Unul dintre acestia
este listeria,
bacterie extrem de periculoasa
pentru femeile insarcinate,
deoarece poate imbolnavi
fatul sau nou-nascutul.
Listerioza provoaca
infectii rare, dar grave,
si persoanelor in varsta
sau celor
cu rezistenta scazuta la infectii.
Ea poate da meningita,
conjunctivita,
chiar septicemii
.
Evitati sa mancati
mezeluri in gelatina,
carne tocata
insuficient preparata termic,
peste afumat,
germeni de grau incoltit
sau lactate nepasteurizate.
Spalati bine ierburile aromate,
fierbeti bine carnea
si dezinfectati-va regulat frigiderul.
Deoarece toamna se reactiveaza
ulcerele si gastritele hiperacide,
pentru a preveni aparitia
durerilor de stomac,
mancati zilnic cinci smochine.
Sunt un bun remineralizant,
deoarece contin
magneziu si potasiu.
Lupta contra oboselii
si pentru
refacerea organismelor slabite
de tratamente contra cancerului.
Nu eliminati ciocolata daca vreti sa slabiti
cateva kilograme,
este concluzia unui studiu
al unor medici nutritionisti
francezi.
Acestia au observat ca
marii consumatori de glucide
(substante care furnizeaza
energia necesara organismului,
regland senzatia de foame)
erau cei mai supli,
din totalul celor studiati.
Glucidele se gasesc,
pe langa ciocolata,
in cereale integrale
sau fructe.
Ei au stabilit cele patru conditii
care trebuie indeplinite
pentru a reusi pierderea kilogramelor:
reducerea
valorii calorice a alimentatiei,
eliminarea
senzatiei permanente de foame,
renuntarea
la alimentele nesanatoase
si practicarea
unei activitati fizice
adaptate varstei si sanatatii.
Popoarele care sunt mari consumatoare de iaurt
nu cunosc o boala a civilizatiei moderne:
constipatia.
Aceasta produce
intoxicarea organismului
datorita neeliminarii toxinelor
sau formarea de hemoroizi.
Consumati iaurt
cu bacterii lactice vii
(de tipul Bifidus Essensis)
care echilibreaza flora intestinala.
Nautul este un inlocuitor foarte bun
pentru cafea,
boabele de naut prajite
si macinate
fiind un puternic stimulent
digestiv si nervos.
Pentru ameliorarea simptomelor
racelii,
specialistii in medicina naturista
recomanda administrarea zilnica
a doua pahare de apa de naut.
Un litru de apa
si doua kilograme de naut
lasate la macerat timp de 16-24 ore,
la temperatura camerei,
pot reprezenta
un excelent antibiotic natural.
Calitatiile apei de naut
nu se opresc aici,
ea fiind apreciata si ca
revigorant masculin,
marind potenta.
Pentru ca este bogat in acid folic,
nautul este indicat barbatilor
care vor sa-si imbunatateasca
viata sexuala si fertilitatea.
Fiind un medicament
foarte puternic,
apa de naut e contraindicata
in febra,
hipertensiune
si stari de iritabilitate nervoasa.
Nautul este apreciat
si pentru
virtutile sale nutritive.
Recomandat in
terapia asteniei fizice
si psihice,
in convalescenta,
nautul poate fi considerat,
pe drept o sursa de sanatate
.
Carnea de peste are un rol foarte important,
deoarece contine fosfor,
substanta necesara
bunei functionari
a creierului,
in special a memoriei.
Femeile care vor sa slabeasca
trebuie sa inlocuiasca
carnea de porc cu cea de ton,
cel putin
de doua ori pe saptamana,
deoarece are putine calorii.
Daca va lipseste pofta de mancare sau aveti probleme cu digestia,
trebuie sa faceti o cura de zece zile
cu suc de morcov.
Morcovul contine
o puternica concentratie
de vitamina A,
dar si alte vitamine
si minerale,
atat de necesare organismului .
Morcovul este indicat
pentru cicatrizarea ranilor
facute de ulcer
si pentru imbunatatirea vederii.
Cercetatorii americani au descoperit ca prezenta cafeinei
din cafeaua concentrata
previne pierderile de memorie
specifice batranetii,
scrie "Daily Mail".
Cafeina intervine
in activitatea electrica
a creierului,
actionand asupra adenozinei,
substanta prezenta
in cantitate mare
la persoanele in varsta.
Prin aihilarea adenozinei
, cafeaua ajuta la combaterea
problemelor mintale usoare,
la pastrarea memoriei intacte
pana la varste inaintate
si sustine procesul de invatare.
Totusi, consumul a mai mult de
trei cesti pe zi
cauzeaza insomnie,
tulburari ale ritmului cardiac
si probleme
ale sistemului circulator,
avertizeaza medicii.
Cafeaua e benefica in
prevenirea cirozei hepatice,
conform unui studiu american.
Studiul,
realizat pe un esantion de 125.000
de persoane,
a scos la iveala ca 22%
dintre cei care au consumat
cate o cana de cafea zilnic
au prezentat riscuri mai mici
de dezvoltare a bolii.
Adolescentii care consuma mai multe produse
bogate in calciu
decat majoritatea
, sunt mai supli.
Cercetatorii din San Diego
au analizat masa musculara
a unui grup de fete cu varsta
cuprinsa
intre 9 si 12 ani
care au notat detaliat alimentele
consumate pe parcursul studiului.
Acest studiu confirma
cercetarile anterioare
care demonstrau,
la femeile intre 30 si 60 de ani,
cresterea capacitatii organismului
de a distruge grasimile,
in conditiile
unui consum crescut de calciu.
Alimente bogate in calciu sunt
laptele praf,
cascavalul,
branzeturile
si anumite ape minerale.
La acest rezultat s-a ajuns
indiferent
de forma de asimilare a calciului:
alimente
sau suplimente nutritionale.
Acum zece ani, soia
era desemnata
drept "alimentul-minune".
Expertii britanici sustin acum
ca substantele chimice
cu care este tratata soia
blocheaza absorbtia mineralelor
si scad fertilitatea feminina.
Din cauza hormonilor vegetali
continuti,
femeile cu cancer mamar
trebuie sa o consume cu moderatie.
Grepfrutul va scapa de oboseala
si dureri de cap.
Beti zilnic
timp de doua saptamani
doua pahare
cu suc de grepefrut.
Dupa ce terminati aceasta cura
o sa fiti mult mai energic.
Asta fiindca fructul
este una dintre cele mai importante
surse de vitamina C.
Putini sunt cei care stiu ca lamaia
este un bun remediu
impotriva negilor.
Astfel, lasati coaja a doua lamai
sa stea intr-o cana de otet tare
timp de opt zile
si puneti pe neg, sub leucoplast,
o bucata de vata imbibata
cu aceasta solutie de doua ori pe zi.
O sa scapati cat de curand de neg.
Propolisul este un veritabil antibiotic natural,
la fel ca streptomicina si penicilina,
dupa cum aflam
Propolisul ajuta
la echilibrarea metabolismului,
la reglarea sistemului hormonal
precum si
la intarirea sistemului imunitar.
O simpla tableta de propolis
prelungeste
activitatea creierului cu sase ore.
Macesele au un rol important in
respiratia celulelor.
Practic, ceaiul de macese
ajuta organismul
sa functioneze
la paramentri normali.
Fiindca este bogat
in saruri minerale,
ceaiul are un rol diuretic
. Este recomandat in special
persoanelor cu afectiuni
hepatice si renale.
Uleiul de masline ajuta la
vindecarea gastritei
si a ulcerului.
El poate fi folosit si ca laxativ,
luand o lingura seara la culcare.
Pentru entorse
si dureri reumatismale
se fac frectii cu
ulei de masline
amestecat cu usturoi pisat.
Folosit permanent,
uleiul de masline
ajuta
la dizolvarea pietrelor din bila.
Uleiul de peste ajuta la
cresterea rezistentei inimii
si asta fiindca
scade colesterolul.
Totodata,
ajuta la circulatia sangelui
si incetineste
procesul de imbatranire
, distrugand
toxinele din organism.
Consumat cu regularitate,
uleiul de peste
linisteste sistemul nervos,
ne ajuta sa dormim profund
si sa facem fata stresului.
Mai multa vitamina C decat in portocale
se gaseste in kiwi.
Totodata,
are toate tipurile de fibra,
ceea ce ajuta
la prevenirea cancerului
si a bolilor de inima.
Fiindca este bogat in cupru,
kiwi ajuta
la intarirea sistemului imunitar
si la dezvoltarea creierului.
De retinut ca toate proteinele,
vitaminele si mineralele
se gasesc in seminte
paine intermediara imagini
si nu in pulpa fructului.
Painea intermediara este cea mai sanatoasa.
Painea alba este
usor de asimilat
de organism
insa contine foarte putine
vitamine.
In pofida parerii generale,
painea neagra
nu este foarte sanatoasa.
Fiindca are multa celuloza,
aceasta irita tubul digestiv.
Bolnavii de gastrita
simt cel mai bine acest lucru.
Datorita grasimilor pe care le contine
, margarina
mareste colesterolul.
Asta aflam de pe site-ul
Mai mult, ea favorizeaza
"rotunjirea" taliei si a feselor.
Daca mancati foarte des margarina,
aveti toate sansele
ca stratul de celulita sa se ingroase.
In timp,
creierul, inima si sistemul circulator
au de suferit din cauza margarinei.
Sucul de ardei gras intareste unghiile si parul,
deoarece contine siliciu.
Este indicat si in colici intestinale,
crampe si balonari.
De asemenea, ajuta la curatarea
petelor inchise de pe piele.
Se bea in inghitituri mici,
cu 30 de minute inainte de masa.
Consumat cu moderatie , vinul rosu
micsoreaza nivelul colesterolului
si previne
accidentele cardiovasculare.
S-a descoperit recent ca
vinul rosu
actioneaza
si impotriva afectiunilor
pulmonare
si a maladiei Alzheimer.
Vinul rosu,
spun cercetatorii de la Harvard,
este, prin actiunea sa antioxidanta,
secretul longevitatii.
Cel mai cunoscut fruct in lume este rosia.
Francezii au numit-o "fructul iubirii,
" nemtii "fructul paradisului".
Bananele
sunt urmatorul
fruct in topul popularitatii.
Merele
al treilea,
apoi portocalele
si pepenii.
Uleiul de catina imbunatateste
functia de detoxifiere a ficatului.
Rosiile contin o substanta care
are proprietati
antioxidante.
Cu ajutorul ei
sunt protejate celulele,
se impiedica distrugerea
si degenerarea lor,
care ar putea cauza aparitia cancerelor.
Alte legume cu proprietati
asemanatoare sunt
salata verde,
varza broccoli,
anghinarea
si ardeiul iute.
Painea ramane mai mult timp
proaspata
daca se pastreaza
intr-un vas smaltuit,
de sticla sau de portelan,
acoperit cu capac.
Pe fundul vasului
se va pune o
bucatica de cartof crud
sau putina sare.
Aceasta ajuta ca painea
sa nu mucegaiasca.
Prima pudra de cacao fusese fabricata pentru prima oara
de catre olandezul
Coenraad Johannes Van Houten,
la Amsterdam, in 1828.
Soia contine 40% proteine
si 20% grasimi,
cu un procent ridicat de calorii,
minerale si vitamine.
In 500g faina de soia
se gasesc 182 g de proteine,
in timp ce, in aceeasi cantitate
de carne de vaca
se gasesc doar 90 g,
la peste 80 g, iar la oua 56g.
Feniletilamina produce o usoara stare de visare
si este produsa de catre creier
in momentul in care
doi oameni sunt indragostiti.
Interesant de remarcat
este faptul
ca aceeasi substanta
se regaseste si in ciocolata.
Mierea de salcam naturala si mierea de padure
(inchisa la culoare)
nu se cristalizeaza
(solidifica) niciodata.
Stiati ca bananele au un continut bogat in potasiu
si vitamina A
si au mari cantitati de fosfor,
magneziu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu