Cauta

luni, 28 februarie 2011

Cateva notiuni utile despre  organismul omenesc.
Azi, afli cate ceva  extrem de folositor despre ficat

Puţin mai mare decât o carte obişnuită,
 ficatul  ştie totuşi să realizeze simultan
 mai multe operaţii şi reacţii chimice 
decât ar fi capabile cele mai moderne  laboratoare,
 calculatoare sau uzine chimice.
 Acţiunile biologice ale ficatului,
 ca şi participarea sa la manifestările  vitale 
sunt ceva mai importante chiar decât cele ale inimii.
 În numai o zecime de secundă, ficatul  efectueaza 
 fără greşeală câteva sute de transformări chimice simultan.
 De el depind în mod direct digestia ,
 calitatea sângelui, capacitatea de memorare,  şi forţa musculară.
 Ficatul are  un rol foarte important în viaţa   corpului  fizic,
 care este un adevarat  microcosmos.
  De acţiunile sale complexe ,depind  atât sănătatea cât şi viaţa ta.


Cele 9 proprietăţi ale ficatului:
1. Ficatul secretă zilnic între 0,5 şi 1l de bilă.
 Acest lichid amar, de culoare galbenă, 
iti  permite în primul rând să digeri  grăsimile ;
 pe de altă parte, el iti  dezinfectează intestinele 
şi te protejează împotriva diareei şi constipaţiei.
Un ficat deficient  nu secretă în cantitate suficientă 
 bila,acest  lichid miraculos .
 Consecinţe: digestia materiilor grase devine  dificilă,
 insuficient digerate , 
 substanţele nocive stagnează în intestine,
 expunând organismul la tulburari de tranzit ,
 cum sunt  diareea sau   constipaţia .


2. Ficatul transformă şi "adapteaza " toate substanţele care intră în corp
 (el este acela care le face perfect compatibile cu structura ta,
 modificându-le prin trasmutaţie şi sublimare frecvenţa de vibraţie
 pentru ca aceasta să fie la unison cu aceea a organismului tau.
 Numai astfel aceste substanţe devin  parte integrantă din corpul tau , 
  si  iti  pot hrăni celulele fără a le agresa.
Un ficat deficient  lasă să treacă în  organism 
substanţe străine netransformate
 (prin transmutaţie şi sublimare) sau insuficient asimilate, 
care te vor îmbâcsi în cel mai scurt timp cu toxine.


3. Ficatul primeşte totalitatea materiilor digerate 
şi le controlează riguros ,
 eliminand  excedentele şi reziduurile alimentare,
 interceptand , neutralizand  şi expulzand  către intestin
 toate substanţele toxice.
 Ficatul distruge bacteriile, 
si permite doar elementelor nutritive transformate 
sub actiunea enzimelor si fermentilor
     să treacă în sânge.
Un ficat obosit  asigură imperfect apărarea şi imunitatea corpului.
 In aceste conditii,  el  lasă să treacă în sânge substanţe
 neverificate,
 încărcate  de toxine şi bacterii nocive.
 Ca urmare a acestui fapt, apar în timp diverse boli ,
si intoxicarea organismului;


4. Ficatul neutralizează la fel de eficient otrăvurile 
datorate activităţii celulare cât şi pe cele provenind din exterior:
 alcool, tutun, medicamente, carne  conservanti, coloranti etc.
Un ficat obosit se află în incapacitate de a face eforturi suplimentare,
 si de aceea, el va elimina insuficient aceste otrăvuri .
 Pe de altă parte, un mare număr de celule hepatice
 sunt distruse în contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite medicamente 
sau cu unele substanţe chimice. 
Dacă această distrugere este cotidiană, ficatul  se va micşora 
şi se va rigidiza  gradat,
 riscând să fie atins de ciroză.


5. Ficatul normalizează circulaţia sanguină
 în acelaşi mod în care un baraj dirijează cursul unui fluviu.
 Asemenea unui burete, el reduce congestiile sanguine
 care tulbura funcţionarea inimii.
 (el poate  absorbi până la 1,5l de sânge , restabilind  o ciculaţie normală).
 Atunci când congestia a fost eliminată,
ficatul   restituie  acest  depozit de sânge organismului.
Unui ficat  obosit nu mai are   supleţea necesară "înghiţirii" temporare
 a unei asemenea  cantităţi de sânge.
 Din această cauză,  organismul pierde un preţios normalizator
 al volumului  circulaţiei sanguine.


6.Ficatul dozează totodată armonios cantitatea de hormoni din sânge,
 metabolizează grăsimile şi proteinile,
 stochează vitaminele şi zahărul în aşa fel
 încât acestea să fie oricând gata să fie  intrebuintate  de organism. 
 Printre altele,  ficatul fixează materialele de construcţie
 necesare   consolidării acelor părţi ale corpului 
care au fost  uzate sau lezate .
 De asemenea, ficatul  elimină excesul de colesterol.
Un ficat  obosit  va lăsa corpul să îmbătrânească repede
 fără a-i aduce hormonii care îi sunt indispensabili.
 Proteinele si grasimile necesare organismului nu vor mai fi digerate 
de catre ficatul deficient.
 Vitaminile şi zahărul nu mai ajung să fie stocate, 
părţile afectate sau uzate ale corpului ,nu se mai consolidează ,
  iar colesterolul  invadează vasele sanguine.


7.  Ficatul ne asigură constanţa temperaturii interne.
Un ficat deficient  nu-şi mai poate îndeplini funcţia termică,
 si astfel vei   suferi de frig sau de căldură.


8.  Ficatul produce un anumit număr de substanţe 
esenţiale pentru sange , printre care :
protrombina şi fibrina care coaguleaza sangele,
heparina,  care  fluidifica sangele 
gobulina, care  protejează sau  imunizează sangele 
 faţă de diverse infecţii.
Un ficat deficient ,nu mai produce  suficiente   substanţe 
 necesare coagulării sângelui,
 expunandu-te  pericolului de hemoragie, 
şi permite  ca sangele  să devină dens, vâscos,
 afectand  vasele  sanguine şi  inima .

9.  Ficatul este de asemenea direct răspunzător de
 echilibrul sanguin,
 el normalizează procentul de fier conţinut de globulele roşii.
Un ficat deficient nu mai poate interveni
 pentru prevenirea anemiei prin deficit de fier.


O întreagă carte n-ar fi de ajuns ca să descrie cu precizie
 toate reactiile , transmutările, transformările,
 reconstituirile, fixările şi sintezele
 efectuate  de ficat, care este un organ unic . 
A-i pătrunde complet misterele tuturor acţiunilor sale
 ar echivala cu descifrarea  miracolului vieţii.


Eenumerarea maladiilor rezultând direct sau indirect
 dintr-o dereglare a ficatului ,te  face  mult mai responsabil 
 faţă de acest organ  esenţial al vieţii corpului tau .
 Printre aceste  maladii  se numără:
-digestie dificilă;                                                                  
-constipaţie şi diaree;
-apendicită;
-diabet;
-obezitate sau slăbire excesiva  a corpului;
-anemie;
-colibaciloză, si alte infectii ale aparatului renal si digestiv;
-infectii respiratorii,bronsite cronice;tuberculoză;
-astm, boala fânului şi alte manifestări alergice;
-inflamatie intestinala , fermentaţii putrede 
şi spasme la nivel intestinal;
-demineralizare osoasa;
-incapacitate de a suporta frigul;
-diverse tulburări auditive şi vizuale;
-boli de piele , celulită, şi tulburări de  pigmentare a pielii;
-arteroscleroză; 
 artite si artroze;
-platfus;
-slăbiciune  oboseala musculară;
-paralizie datorată sclerozei neuro-musculare;
-picioare umflate sau roşii(limfedem);
-hipertensiune arterială;
 -varice, hemoroizi;
-fragilitate capilara, epistaxis(hemoragie nazala)
-  astenie nervoasa ,depresii;
-dezechilibru  hormonal ;
-tulburări menstruale;
-sterilitate şi impotenţă;
-cancer.
Din fericire însă, organismul  
 furnizează întotdeauna  indicii sau semnale
 care  avertizează cănd  sănătatea ficatului este în pericol 
 Graţie acestor semne,
 poti  identifica o eventuală oboseală hepatică.
 Aceste semne sunt următoarele:
- limba foarte încărcată şi miros urât al respiraţiei;
- ameţeli dese
 -senzaţii de sfârşeală, oboseala constanta, inexplicabila ;
- balonări şi gaze de fermentaţie în exces;
- migrene şi dureri de cap, chiar dimineata la trezire;
- insomnii, somn agitat;
- urină încărcată tulbure, intens colorata  sau prea limpede;
- culoare galbenă ,palida  a pielii şi o privire obosită;
- nas roşu, pete de culoare închisă, maronii  pe faţă, si pe corp
-stelute vasculare pe  palme.


Pentru a evita ca aceste semne de rău augur
 să se instaleze în organism 


 trebuie să acţionezi   din timp,
 mai înainte ca ficatul,  să se degradeze.
 Ştiind toate acestea, trebuie, cu alte cuvinte,
 să-ti cunosti  "prietenii" şi "duşmanii",
 în special printre alimentele pe care  le consumi  zilnic.
Astfel, într-o alegere conştientă 
şi pe deplin responsabilă, ar trebui să spunem cu hotărâre:


NU: zahărului alb rafinat,  care agresează ficatul şi pancreasul
 prin simpla sa concentraţie.
 Neconţinând nici unul dintre fermenţii necesari
 bunei sale asimilări, zahărul  alb
 constrânge ficatul să acopere această carenţă
 cu preţul unui efort suplimentar
 care îl face să furnizeze el însuşi substanţele deficitare.
  In locul  zaharului alb poti  utiliza (doar la mare nevoie), 
mai curând ca un condiment decât ca un aliment,
 zahărul roşu de trestie.


DA: mierii naturale, fructelor proaspete
(în special lămâile) şi fructele uscate dulci,
 care pot  înlocui foarte avantajos zahărul alb.
 Ele  amelioreaza tulburările hepatice 
şi favorizează funcţionarea normala a ficatului.
 (în special lămâile, care îl drenează 
şi îl stimulează în mod deosebit);


NU: sării recristalizate şi rafinate,
 care este un element   chimic pur (clorura de sodiu).
 Întocmai ca şi în cazul zahărului şi făinii albe,
 rafinarea artificială îl privează de orice element viu.
 Din nefericire, acest tip de sare
 este folosit în exces în alimentaţie.


DA: sării marine nerafinate, purtătoare de viaţă
şi transportatoare a unor subtile fluide benefice;


NU: uleiurilor rafinate, margarinei şi grăsimilor animale,
 nefaste pentru sănătate.
 Primele, după cum se ştie, sunt fabricate
 prin intermediul unor procedee 
care distrug complet enzimele şi vitaminele,
 lăsând diverse urme de catalizatori 
şi compuşi chimici utilizaţi deja,
 foarte periculoşi pentru ficat.
 În ceea ce priveşte grăsimile animale,
 ele accelerează necroza celulelor hepatice.


DA: uleiurilor obţinute prin presare la rece,
 fără solvenţi chimici,
 care sunt  eficiente  împotriva colesterolului;
 îndeosebi uleiul de măsline 
care este extraordinar de benefic  pentru ficat 
şi care, fiind emulsionat cu lămâie,
elimina   în timp record calculii biliari.


NU: conservelor. 
Pentru a se păstra fără să se altereze,
 alimentele sunt fierte de mai multe ori, 
adăugându-li-se şi
diverse  substanţe chimice de sinteză (conservanţi).
 În urma acestui tratament,
 ele nu mai au nici o valoare alimentară biologică. 




DA: legumelor şi plantelor crude sau fierte in abur  :
 morcovii, sfecla, varza, anghinarea, ţelina,
 păpădia, prazul sau usturoiul
 care fluidifică secreţiile bilei, vindecă hepatita  restabilind 
 pe cale naturală funcţiile hepatice.


NU: pâinii albe, pastelor făinoase şi produselor de patiserie.
 Diversele lor forme şi preparări, adeseori foarte apetisante,
 ascund în realitate 
absenţa substanţelor vii, enzimelor  şi a vitaminelor, 
datorita  absentei 
 grâului integral şi a tărâţei intens  revitalizante.
 Aceste produse sunt bogate în
 coloranţi, arome chimice şi diverse alcooluri.
 Prezenţa atâtor elemente nocive , combinată cu 
carenţa în vitamine, enzime şi săruri minerale
suprasolicita intens   ficatul,
 care nu mai poate asigura digestia şi neutralizarea  lor.


DA: pastelor alimentare şi pâinii integrale,
 care ar trebui să constituie baza alimentaţiei noastre.
 Într-adevăr, toate vitaminele şi aminoacizii
 pe care îi putem găsi în făina necernută
 protejează în mod natural celula hepatică
 împotriva agresiunii toxinelor.


NU: mezelurilor. 
Să ne reamintim că ele sunt pline de proteine de proastă calitate,
 "de mâna a doua", cum s-ar spune,
 fiind deja folosite de animalele din care provin.
 Aceste proteine sunt însoţite de toxine şi deşeuri 
a căror asimilare  epuizează  organele digestive.
 Mezelurile (dar şi carnea,  in proportie mai mica) 
conţin diverse substanţe chimice 
care  obosesc şi atrofiaza  ficatul.
 Să nu uiti  de asemenea, că tocmai ca şi bazele azotate,
 carnea acidifică PH-ul  sângelui  şi că un organism acidifiat 
devine un teren propice dezvoltării unor maladii 
 cum ar fi chiar cancerul.


DA: cerealelor complete (cum ar fi soia),
 ciupercilor, legumelor uscate,
 brânzeturilor naturale şi ouălelor,
 care în viitor vor înlocui cu succes cărnurile şi mezelurile, 
proteinele lor pure sunt de primă calitate,
 ele îi permit ficatului să se refacă fără să-l polueze cu toxine.


NU: alimentelor sintetizate chimic,
 medicamentelor alopate ,
(daca  pot fi înlocuite  cu remedii naturiste, total nenocive),
 tutunului şi alcoolului. 
În contact cu aceste veritabile otrăvuri,
 un mare număr de celule hepatice mor, 
iar vasele sanguine se rigidizează, si 
devin  mai fragile. 
Totodata,   pierd  şi o parte din capacitatea lor circulatorie.
 Insuficient energizat, oxigenat şi hrănit, 
ficatul suferă şi se sclerozează.
 El nu mai are suficientă forţă vitală 
pentru a reface celulele deteriorate,
 pentru a elimina colesterolul în exces,
 pentru a sintetiza  vitaminele,enzimele, hormonii 
şi a filtra substanţele nocive.
 Încetul cu încetul, se instalează  o intoxicaţie generală a organismului.


DA: alimentelor naturale care   ajută dezintoxicarea . 
Dacă  înlocuiesti  otrăvurile alimentare cu elementele de construcţie
 conţinute în alimentaţia biologică, 
ficatul se va regenera  şi va funcţiona din nou la parametrii  normali.


NU: surmenajului şi sedentarismului,
 suprasolicitării fizice şi intelectuale,
 angoasei şi fricii, care constituie tot atâtea otrăvuri
ce intoxică celulele corpului.
 Lipsa mişcării sau exerciţiului fizic,
( cum ar fi  mersul pe jos , sau  gimnastica) 
 este parţial răspunzătoare de apariţia constipaţiei,
 ca şi de insuficienţa  respiratorie.
 În aceste condiţii, ficatul nu mai poate  elimina  din organism 
o cantitate suficienta  de noxe si  deşeuri. 
Acumularea lor poate afecta măduva spinării, 
durificănd-o,conducând la paralizie.


DA: exerciţiilor fizice în aer liber 
  Atunci când ficatul dispune de 
timpul necesar eliminării substanţelor nocive ,
 organismul se dezintoxică  mai uşor.
 Exercitiile fizice , cresc  capacitatea respiratorie,  
debarasadu-te  de aerul viciat, rezidual din plămâni. 


Unele dintre aceste  principii de bază 
 pot părea prea severe sau  limitative.
Dar  ele constituie baza unei cunoaşteri care iti  este vitală.
 Este o prostie crasă să neglijezi  aceste reguli pline de bun simţ
 sub pretextul că esti  interesat  în primul rând de spirit 
şi mai puţin de trup, 
pentru că un trup bolnav se va aşeza implacabil 
de-a curmezişul spiritualizării tale  forţate.
 Nu uita  acel înţelept dicton latin "MENS SANA IN CORPORE SANO"
 (Minte sănătoasă în corp sănătos");
 bolile  handicapează, frânând dezvoltarea  spirituală.
  De fapt, orice boală trădează un anumit dezechilibru în fiinţă.
 Cunoaşterea mecanismelor prin care sănătatea se poate deregla
 iti  permit să înveti şi să  folosesti  nenumărate metode ,
 pentru a o restabili.
 La fel cum un bun meşteşugar lucrează cu unelte  bune, şi tu
 trebuie să ameliorezi  starea
 principalului tau  instrument: corpul.
 Redobândind sau  păstrând nealterată starea de sănătate,
 eliberezi  forţele binefăcătoare  ascunse în tine , 
 pe care le poti folosi  inteligent
 pentru realizarea ideilor tale  creatoare.


Instrumentul este deci corpul, 
iar o piesă esenţială a acestuia este ficatul,
 care îndeplineşte atât funcţia "de triaj" cât şi
 cea  de centru distribuitor, uzină chimică 
şi centru anti-otrăvuri în organismul tau .
Trebuie  să reţii   următoarele 10 precepte de aur care,
 dacă vor fi cu adevărat respectate,
 iti vei  menţine mereu ficatul într-o condiţie excelentă:
1) Nu iti  obosi  ficatul  aducându-i o alimentaţie
 plină de deşeuri şi toxine;
2) Nu iti  otrăvi ficatul lipsindu-l de alimentele bogate în celuloză,
 care accelerează evacuarea deseurilor;
3) Nu iti deteriora sau agresa ficatul cu alcool sau cu tutun;
4) Nu iti  slăbi puterea de apărare a ficatului consumând 
doar  alimente acide şi azotate( carne si mezeluri);
5) Nu iti  distruge ficatul printr-un abuz de medicamente chimice.
6) Nu iti  surmena  ficatul printr-un   exces de hrană;
7) Nu  cere  ficatului eforturi suplimentare
 administrându-i alimente greu digerabile;
8) Nu iti  atrofia  ficatul pritr-o circulaţie sanguină deficitară
 care nu-i aduce sânge proaspăt;
9) Nu iti  axfixia   ficatul privându-l de suficient  oxigen;
10) Nu iti  congestiona  ficatul  prin absenta unei  diete  hidrice 
 care sa-i  permite odihna si regenerarea.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu