Blog ce cuprinde imagini, prezentari si video-uri din lumea intreaga. Vizitand acest blog poti afla lucruri interesante care te vor relaxa si, de ce nu, care te pot face sa vezi altfel viata de zi cu zi.
Cauta
joi, 26 mai 2011
Trateaza raceala 100% natural !
“Febra moderata este dovada ca sistemul imunitar functioneaza corect” - Dr. Joseph Mercola
Cum racim ?
Cand temperatura corpului trece de 37 de grade (febra), cand iti curge nasul,
te simti ametit si fara vlaga si simti o durere in gat… atunci stii ca te-a prins raceala.
Acestea sunt doar cateva simptome care iti indica faptul ca ai racit,
insa te-ai intrebat vreodata ce se intampla in interiorul organismului cand esti racit?
Ce se intampla in corpul tau cand esti racit?
Totul incepe in momentul in care un organism microsopic (bacterie, virus, fung etc)
reuste sa depaseasa bariera sistemului imunitar
(fie din cauza frigului, fie din cauza ca am intrat in contact cu cineva bolnav)
si reuseste sa se instaleze in organismul nostru.
Drept urmare organismul isi mobilizeaza sistemul imunitar ,
pentru a lupta cu “invadatorii”.
Cum se lupta sistemul imunitar?
Cand microorganismele patogene (invadatorii) patrund in organism,
se elibereaza o substanta numita pirogen endogen,
care trasmite un semnal creierului prin care ii comanda sa ridice temperatura
peste 37 de grade – iar atunci apare FEBRA.
Cand temperatura este peste 37 de grade au loc 3 fenomene:
1. Celulele sistemului imunitar(leucocitele) devin mai active,
– le creste capacitatea de a neutraliza microbii.
2. Creste producerea de interferon din organism
– o categorie de proteine naturale produse de sistemul imunitar,
cu actiune antivirala si anticanceroasa.
3. Se impiedica dezvoltarea si inmultirea microorganismelor patogene,
deoarece majoritatea dintre ele nu pot supravietui si nu se pot inmulti
la o temperatura de peste 37°C.
Toate acestea se intampla atunci cand organismul produce
temperatura de peste 37 de grade .
Deci, febra este un mecanism de aparare al sistemului imunitar impotriva invadatorilor.
Starea febrila e perceputa ca o serie de senzatii neplacute,
insa si acestea fac parte din mecanismul natural de vindecare a organismului.
Iata in ce fel:
* Apar stari de ameteala si lipsa de energie
In primul rand din cauza ca organismul isi canalizeaza resursele spre sistemul imunitar,
pentru a-l face cat mai eficient in lupta cu “invadatorii”.
Din acest motiv apare simptomatologia unor carente de vitamine , minerale si energie.
Se resimte mai ales o lipsa a vitaminei C, care este esentiala pentru sistemul imnuitar.
( o leucocita (globula alba) utilizeaza de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula obisnuita.
Organismul face unele minerale indisponibile pe timpul infectei,
deoarece unele bacterii patogene, au nevoie de acele minerale pentru a supravietui.
* Pielea devine palida pe timpul imbolnavirii,
deoarece organismul reduce pierderile de caldura, prin reducerea circulatiei sanguine
la nivelul pielii.
* Apare deshidratarea
In timpul perioadei febrile, organismul pierde multa apa prin transpiratie,
motiv pentru care e absolut necesar sa bem apa (NU lichide, ci apa).
Prin transpiratie se elimina toxinele din organism, fiind un proces natural de autovindecare.
* Curge nasul si apare tusea
deoarece organismul elimina prin mucus diversele toxine si bacterii patogene care ne-au invadat.
Tot ca un mecanism de auto-detoxifiere poate aparea diarea sau voma.
Asadar, dupa cum se poate observa, febra este un mecanism de aparare
si autovindecare al organismului, fara de care corpul nu ar putea face fata infectiilor.
Din nefericire insa, oamenii au fost invatati sa priveasca febra exact pe dos,
ca fiind un mare inamic al sanatatii.
Ce greseli fac oamenii cand au febra?
Primul lucru, combat febra cu antitermice.
Cea mai mare greseala (care din pacate, vine in primul rand din ignoranta medicilor,
dar si din lipsa de informare a pacientilor)
este ca suprima acest mecanism natural de aparare al organismului.
Imediat ce temperatura trece putin peste 37°C,
doctorii au obiceiul sa recomande pacientilor medicamente pentru scazut febra,
de obicei paracetamol, iar in unele cazuri, prescriu din start antibiotice.
Ce se intampla cand este suprimata febra, acest mecanism natural de aparare?
Se pot intampla 2 lucruri:
1. Organismul incearca din rasputeri sa mentina starea de febra,
in ciuda tuturor medicamentelor administrate pentru scaderea febrei,
si in final sa omoare “invadatorii”.
E cazul in care omul tot ia medicamente, si se enerveaza ca nu-i scade febra,
in loc sa se bucure ca organismul inca are resurse sa se lupte cu invadatorii.
In acest caz boala se vindeca, insa dureaza mai mult decat in mod normal
– e acea raceala usoara , dar care nu mai trece odata .
2. Organismul nu reuseste in absenta febrei sa castige lupta cu “invadatorii”
si ramane infectat cu anumite microorganisme,
pe care sistemul imunitar nu le mai poate distruge.
Ar mai fi si a treia solutie: moartea,
cand organismul nu face fata infectiei , iar febra sare la peste 42°C.
Medicamentele prescrise de doctori pentru combaterea starii de boala
au si efecte daunatoare asupra organismului,
espre care pacientii sunt mult prea rar informati.
(de obicei nu sunt deloc informati).
Bineinteles ca in industria farmaceutica exista extrem de multe medicamente
impotriva racelii, care au efecte secundare daunatoare,
insa in continuare ma voi referi doar la cele comune.
Efectele secundare ale medicamentelor:
* Paracetamolul (acetoaminofenul -substanta activa):
- In primul rand, cand vorbim de febra, paracetamolul ,
nu face decat sa prelungeasca boala suprimand mecanismul natural al febrei.
- In al doilea rand, a fost publicat un studiu care a demonstrat faptul ca
paracetamolul suprima activitatea anticorpilor in lupta cu organismele patogene,
astfel facand ca boala sa dureze mai mult.
- In al treilea rand afecteaza ficatul. In SUA se inregistreaza in medie 450 decese pe an ,
din cauza insuficientei hepatice generate de excesul de paracetamol.
Mai mult decat atat, asocierea paracetamolului cu alcoolul,
dubleaza riscul de infuficienta hepatica.
- Afecteaza rinichii. Statisticile arata ca 15% din persoanele care fac dializa,
au ajuns in aceasta situatie din cauza efectului pe care paracetamolul
si aspirina l-au avut asupra rinichilor lor.
- Creste riscul de astm, deoarece scade cantitatea de glutation (GSH) din organism
– un antioxidant care se gaseste in tesutul plamanilor si are rolul de a proteja plamanii.
- Creste riscul de hipertensiunie. In urma unui studiu pe 8 ani,
realizat pe 80.o00 femei sanatoase (intre 31 si 50 ani),
s-a demonstrat ca cele care au luat medicamente cu continut de acetaminofen
si ibuprofen mai mult de 22 zile pe luna,
au avut un risc de hipertensiune cu 86% mai mare
decat femeile care nu au luat deloc aceste medicamante.
* Ibuprofenul – substanta activa din unele medicamente impotriva racelii
- Intr-un studiu facut timp de 10 ani pe 114.000 de femei sanatoase (intre 22-85 ani),
in vederea identificarii factorilor care contribuie la cancerul de san,
s-a constatat ca 2400 de femei au facut CANCER la san in aceasta perioada.
In urma investigatilor cercetatorii au demonstrat ca administrarea zilnica de ibuprofen
pentru 5 ani a crescut cu 50% riscul de cancer,
in comparatie cu femeile care nu au luat ibuprofen.
In cadrul aceluiasi studiu a reiesit ca femeile care au consumat aspirina zilnic
pentru minim 5 ani, au avut un risc cu 80% mai mare
de a dezvolta cancer la san , decat femeile care nu au consumat aspirina regulat.
- La fel ca paracetamolul, supradoza de ibuprofen,
intoxica ficatul crescand riscul de insuficienta hepatica .
* Aspirina
Desi este mai rar prescrisa impotriva racelii decat cele de mai sus,
oamenii nu ezita sa ia aspirina cand sunt bolnavi sau cand simt orice alt tip de durere.
Se pare ca oamenii au uitat ca atunci cand iau aspirina,
au de a face cu un medicament si nu cu o bomboana.
Iata ce arata studiile despre aspirina:
- Suprima capacitatea globulelor albe de a distruge microbii.
- Este asociata cu Sindromul Reye(<-click), in special la copii sub 2 ani.
- Creste cu 27% riscul de a face ULCER, dupa cum sustine un studiu
facut la Wester Sydney University, facut pe 187 pacienti
care consumau intre 60 si 325 miligrame de aspirina pentru cel putin o luna.
* Antibioticele
Antibioticele sunt un real PERICOL pentru sanatate,
iar inconstienta cu care sunt consumate de oameni este de-a dreptul uimitoare.
Este interesant ca nici unii medici de familie nu au nici o rezerva
in a prescrie antibiotice chiar si atunci cand NU este cazul.
Unii medici prescriu antibiotice preventiv, chiar daca in acel moment,
nu exista infectie bacteriana in organism care sa necesite antibiotice,
ci este o infectie cu virus.
Daca luam antibiotice pentru un simplu osu in gat,
mai avem putin si le luam direct cand suntem sanatosi.
( pentru a preveni imbolnavirea).
In cazul in care mai sunt oameni care nu sunt constienti de pericolul antibioticelor,
urmariti cateva din modurile in care antibioticele afecteaza sanatatea:
- Dezechilibreaza flora intestinala, deoarece omoara bacteriile benefice (probiotice)
din intestin si favorizeaza dezvoltarea florei patogene, din care face parte
si ciuperca Candida Albicans.
De la acest dezechilibru si de la infectia cu Candida, pot apare numeroase afectiuni:
de la intestin iritabil pana la CANCER.
- Distrugerea sistemului imunitar, ca urmare a dezechilibrarii florei intestinale
care este de fapt pilonul de baza al imunitatii.
- Prin administrarea antibioticelor pentru cea mai mica infectie
(care nu necesita antibiotice insa zicem ca prevenim agravarea racelii),
vom face ca bacteriile sa devina rezistente la antibiotice,
iar urmatoarele imbolnaviri cu bacterii patogene, vor fi din ce in ce mai severe
si atunci in ciuda administrarii corecte a antibioticelor, ele nu vor mai avea nici un efect.
(deoarece bacteriile au dezvoltat rezistenta la acele antibiotice).
- Un studiu realizat pe 3 milioane persoane in 2008 a demonstrat ca
cei care au luat de 2-5 ori pe an antibiotice, au un risc cu 27% mai mare
de a face cancer, in timp ce persoanele care au luat de peste 6 ori pe an antibiotice
au un risc cu 37% mai mare de a face cancer ,
fata de persoanele care nu au luat de loc antibiotice.
Asadar, probabil va intrebati…
Ce sa fac cand am febra ?
Febra trebuie privita ca pe un mecanism natural de aparare al organismului ,
care ajuta organismul sa lupte impotriva invadatorilor.
Febra este “prietena sanatatii tale” si trebuie sa te folosesti de ea,
cat mai intelept cu putinta pentru a -ti pastra o stare de sanatate cat mai buna.
Poate febra sa faca rau organismului?
NU trebuie uitat niciodata ca febra poate fi mortala,
cand trece de 40 grade.
Doar cand infectia persista si febra atinge pragul de 40 grade,
ea devine periculoasa(in special pentru sistemul nervos central)
si este necesar sa intervenim pentru a o scadea.
INSA cand febra este sub 40 grade (cum este in majoritatea cazurilor),
ea este un mecanism natural de VINDECARE al organismului.
Ce TREBUIE sa faci cand ai febra?
In primul rand este absolut necesar ca febra sa fie foarte atent SUPRAVEGHEATA,
pentru a nu trece de 40 de grade.
Poti utiliza remedii 100% naturale si fara efecte secundare,
care te ajuta sa faci fata cu brio racelii.
Iata cateva din aceste remedii naturale impotriva racelii:
Tot ce trebuie sa faci este sa ajuti organismul sa-si desfasoare mecanismele naturale
de autovindecare, adica sa creezi conditiile perfecte pentru ca sistemul imunitar
sa functioneze normal.
Deci principala arma de care ai nevoie impotriva bolilor este sistemul imunitar.
I. Dieta – sau tratamentul prin alimentatie
“Medicamentul sa-ti fie hrana, si hrana sa-fi fie medicamentul” – spunea Hippocrat
– parintele medicinei – acum aproximativ 2500 ani.
Asadar, la fel ca pentru toate bolile, tratamentul racelii incepe in primul rand cu DIETA.
a) Eliminarea zaharului din dieta pe perioada bolii.
Principala problema in ceea ce priveste carbohidratii simpli ,
(zahar, glucoza, fructoza, galactoza etc –am sa le numesc generic pe toate “zahar”),
este ca reduce activitatea sistemului imunitar:
- Scade cu 50% eficienta celulelor macrofage
(cele responsabile pentru mecanismul de fagocitoza prin care globulele albe “mananca”
organismele patogene – bacterii visursuri, sau fungi)
- Creste nivelul de insulina din sange, iar acest lucru inhiba secretia
hormonului de crestere (GH) – care este esential in buna functionare a sistemului imunitar.
- Scade cu 40% capacitatea tuturor leucocitelor de a distruge microbii.
- Hraneste microorganismele daunatoare din intestin (flora de putrefactie),
si distruge “bacteriile bune”(probiotice), ducand la scaderea imunitatii.
Zaharul scade imunitatea, atat persoanelor sanatoase, dar mai ales celor deja bolnave.
De aceea ,zaharul nu trebuie consumat in exces de cei sanatatosi,
dar mai ales pe timpul bolii.
Pentru asigurarea necesarului energetic, pe perioada bolii poti consuma
carbohidrati complecsi, care se absorb lent si nu dezechilibreaza sistemul imunitar
(paine, legume, cereale, leguminoase etc).
Deci , pe perioada racelii vei tine cont de urmatoarele recomandari:
- Fara zahar, dulciuri, prajituri sau ciocolata.
- Fara sucuri (mai ales ca unele bauturi “racoritoare” contin 7 lingurite de zahar la 250ml)
- Fara exces de fructe dulci – contin fructoza si de aceea ar fi bine
sa nu exagerezi cu consumul lor in timpul racelii.
Bineinteles ca fructele sarace in fructoza (cum e LAMAIA) sunt chiar recomandate.
b) Consumul de alimente bogate in vitamine si minerale
In lupta cu “invadatorii” organismul face o risipa de energie , nutrienti,vitamine,
in special de vitamina C.
De aceea trebuie sa alegi o dieta cat mai bogata in vitamine si minerale.
1) Vitamina C
Vitamina C este esentiala, deoarece sistemul imunitar
are nevoie o cantitate mare pentru o buna functionare,
iar celulele sistemului imunitar (leucocitele),
au nevoie de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula obisnuita.
Din acest motiv vitamina C este esentiala pe timpul bolii.
Ma refer aici la vitamina C din ALIMENTE si nu la cea din PASTILE.
Acid ascorbic versus Vitamina C
Suplimentele (pastilele), de vitamina C contin in general doar acid ascorbic,
dar pe eticheta scrie vitamina c.
Pe de alta parte, vitamina C provenita din alimente este formata din:
Rutina, Bioflavonoide, Factorul K, Factorul J, Factorul P si Acid Ascorbic.
Deci , vitamina C din suplimente NU este aceeasi cu vitamina C din alimente.
(acest principiu e valabil si pentru alti nutrienti).
Necesarul zilnic de vitamina C pentru un om sanatos este de 60 mg
2) Zincul
Alaturi de vitamina C, zincul este esential pentru buna functionare
a sistemului imunitar si are de asemena proprietati antioxidante.
Daca vitamina C este denumita metaforic “vitamina imunitatii” ,
zincul poate fi considerat “mineralul imunitatii“ .
Zincul joaca un rol important atat pentru prevenirea infectiilor la oamenii sanatosi
(prin stimularea imunitatii) dar este cu atat mai important in timpul febrei,
cand sitemul imunitar este suprasolicitat.
Este indicat sa utilizezi sursele naturale de zinc in defavoarea celor artificiale,
adica sa te axezi pe ALIMENTELE bogate in zinc si nu pe suplimente.
Sursele naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decat zincul din suplimente ,
adica este absorbit mai bine si organismul se poate folosi mai eficient de el.
(Necesarul zilnic de zinc pentru un om sanatos este de 15 mg)
3) Alimente bogate in antioxidanti
Pe langa alimente care contin vitamina C si zinc, ar fi bine sa consumi
alimente bogate in ceilalti ANTIOXIDANTI :
vitamina A, Vitamina E, Co. Q10, Luteina, Licopen, Seleniu, Cisteina, etc.)
substante care apara organismul impotriva radicalilor liberi
si sustin activitatea sistemului imunitar.
Sursa cea mai buna de antioxidanti, o reprezinta salata de legume.
Pe timpul racelii e bine sa consumi zilnic cel putin o salata de legume
(minumim 5 sortimente de legume), care va intari sistemul imunitar pe perioada bolii.
Desi antioxidantii se gasesc si in fructe, ar fi bine sa nu exagerezi
cu consumul lor, deoarece excesul de fructoza nu este benefic pe timpul bolii,
si sa alegi antioxidantii din legume.
c) Consumul de apa – cel putin 2 litri pe zi.
In timpul luptei cu infectiile corpul traspira mult si pierde multa apa,
riscand sa se desihrateze.
Pe langa asta, in timpul febrei, nu mai este bine perceputa senzatia de sete.
De aceea trebuie sa consumi suficienta apa chiar daca nu iti este sete.
Atentie: trebuie sa consumi minimum 2 litri APA, si nu 2 litri de LICHIDE,
deoarce si bauturile ”racoritoare” si “alcoolul ” sunt lichide,
insa ele nu ajuta sa te vindeci.
d) Folosirea alimentelor si plantelor cu efecte antimicrobiene
* Usturoiul si Ceapa:
Usturoiul este considerat de catre unii specialisti ca fiind “Regele Alimentelor”,
din cauza efectelor vindecatoare miraculoase pe care le are.
Substanta activa numita ALICINA (care se gaseste in special in usturoi, dar si in ceapa)
are un efect antibacterian, antiviral, antiparazitar si antifungic natural,
ajutand organismul in lupta cu “invadatorii”, fara a avea efecte daunatoare
(cum au antibioticele sau alte medicamente de sinteza).
Pe langa acestea, usturoiul si ceapa au si alte efecte benefice printre care:
scaderea colesterolului “rau”(LDL), scaderea hipertensiunii, subtierea sangelui,
si nu in ulltimul rand au efect antioxidant (protejeaza impotriva radicalilor liberi).
Atentie: aici ma refer la usturoiul consumat crud si nu la usturoiul din capsule.
* Propolisul:
La fel ca usturoiul este un antibiotic si antiviral natural.
Pe langa acestea, porpolisul intareste sistemul imunitar
prin stimularea producerii de globule albe.
Mai mult decat atat, studiile arata ca propolisul are efect antiinflamator,
antialergic, si nu in ultimul rand, efect antitumoral (anti-cancer)
provocand moartea celulelor canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase.
* Echinaceea
Intareste sistemul imunitar prin:
- stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele “mananca”
microbii care au invadat corpul)
- cresterea eficientei limfocitelor in lupta cu micro rganismele patogene
- cresterea numarului de celule T (sau limfocite T)
- si nu in ultimul rand, creste cantitatea de interferon, interleucina, immunoglobulina
si alte substante care participa la buna functionare a sistemului imunitar.
Alte plante eficiente impotriva racelii, care se pot administra
sub forma de tincturi sau ceaiuri:
* Musetelul
* Mugurii de pin
* Cimbrul
* Ghimbirul
Atentie: desi alimentatia reprezinta componenta principala a vindecarii,
nu trebuie sa mananci decat atunci cand simti nevoia,
deoarece organismul este slabit, iar aportul fortat de mancare , inrautateste situatia.
II. Tratamentul non-alimentar
a) Somnul si odihna
Este esential pe timpul racelii sa te odihnesti pentru a crea conditiile perfecte
organismului in lupta cu microorganismele invadatoare.
Mai mult decat atat somnul reprezinta un mecanism natural
de autovindecare al organismului.
In timpul somnului celulele deteriorate sunt inlocuite,
iar neuronii afectati trec printr-un proces de reparatie.
Mai mult decat atat, un somn odihnitor asigura buna functionare a sistemului imunitar.
Pe de alta parte lipsa somnului are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar
si asupra sanatatii generale atat la oamenii sanatosi, si cu atat mai mult la cei bolnavi.
Este important ca locul unde te odihnesti fie bine incalzit,
astfel incat corpul sa nu piarda multa caldura
pentru ca activitatea sistemului imunitar sa se desfasoare cat mai eficient.
b) Expectorarea mucusului
Cand esti racit, apare un exces de mucus la nivelul nasului si gatului,
lucru care nu demonstreaza altceva decat ca sistemul imunitar functioneaza bine.
De ce se formeaza excesul de mucus ?
Din doua motive :
1. Pentru a elimina organismele patogene si germenii ajunsi
la nivelul foselor nazale sau la nivelul laringelui.
Astfel prin eliminarea de mucus , organismul practic scapa de
diferite organisme patogene si de alte substante straine ajunse la nivelul foselor nazale
acesta este de asemenea un proces natural de autocuratire .
2. Cand sistemul imunitar se lupta cu organismele invadatoare,
creste secretia de mucus in intreg organismul, deoarece
imunitatea functioneaza mai bine in acest fel.
Deci cresterea secretiei de mucus de la nivelul nasului
este si o dovada ca sistemul imunitar functioneaza .
Uneori iti curge nasul cand nu esti bolnav , fie din cauza alergiilor,
fie din cauza ca anumiti germeni patrunsi in fosele nazale trebuie eliminati ,
sau pur si simplu din cauza frigului, deoarece frigul inhiba activitatea anumitor celule
de la nivelul nasului care are drept urmare eliminarea de secretii nazale pana in momentul
in care intri din nou la caldura.
Este ciudat cum toti oamenii se enerveaza si incearca sa
opreasca curgerea nasului prin diferite picaturi,
in conditiile in care aceasta este un mecanism natural de curatare a organismului
pe care nu ar trebui sub nicio forma sa-l suprimi .
Ce trebuie totusi sa faci ?
Se iti sufli nasul ori de cate ori este infundat,
pentru a ajuta eliminarea diferitelor bacterii de la nivelul nasului
si sa elimini mucusul pe care-l expectorezi cu tusea
in niciun caz NU trebuie sa-l inghiti.
In acest fel, procesele de curatare de la nivelul nasului si gatului
se vor desfasura natural .
c) Stabililizarea nivelului de Vitamina D din organism
Vitamina D este un stimulent foarte puternic al sistemului imunitar,
fiind implicata in producerea a 200 tipuri de peptide antimicrobiene
(componete ale sistemului imunitar care au rolul de a lupta cu infectiile)
- e si motivul pentru care te imbolnavesti mai rar vara.
De unde iei Vitamina D?
Ai 2 surse principale:
1. Din expunerea la soare.
Vitamina D se formeaza la nivelul pielii prin expunerea la soare pentru 15-20 minute,
insa inceteaza indata ce pielea se inroseste (se arde).
De aceea este indicata expunerea scurta la soare (cel putin a mainilor si picioarelor)
atunci cand ai probleme cu raceala, insa trebuie sa ai grija , ca pielea sa nu se arda.
2. Daca este iarna si nu ai parte de soare,
cea mai buna sursa de vitamina D este PESTELE
(in special tonul si somonul, ).
Din acest motiv e indicat sa consumi peste cand esti racit,
pentru a stimula activitatea sistemului imunitar.
Atentie: Suplimentele de vitamina D administrate in exces,
fac mai mult rau decat bine, motiv pentru care trebuie sa ai grija sa nu ajungi la supradozaj.
Asadar sa recapitulam:
Pe perioada racelii…
1. Elimina total zaharurile simple din dieta (zahar, dulciuri, sucuri).
2. Consuma salate si alimente bogate in vitamine si minerale (in special vitamina C si zinc).
3. Consuma alimente si plante antibacteriene:
usturoi, ceapa, propolis, echinaceea, musetel cimbru etc..
4. Asigura-ti odihna necesara.
5. Elimina acumularile de mucus din nas si gat.
6. Asigura-ti necesarul de Vitamina D.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu