Cauta

joi, 4 noiembrie 2010

Iarna si vitamina D


 Iarna este perioada din an in care organismul este privat
 de un element foarte important pentru sanatate, lumina solara
, care este esentiala pentru sinteza vitaminei D.

Ca urmare a expunerii insuficiente la soare, in timpul iernii 

nivelul vitaminei D din organism este minim.

Substitutia prin alimentatie a acestei vitamine este dificila,
 datorita lipsei de alimente bogate in vitamina D in acesta perioada.

, Vitamina D provine mai ales din sinteza, care incepe la nivelul pielii,
 sub actiunea razelor ultraviolete, dintr-un compus inrudit cu colesterolul., 
 Activarea vitaminei D  se produce la nivelul rinichiului.

Rolurile vitaminei D si efectele carentei

Vitamina D stimuleaza absorbtia intestinala a calciului 
si fixarea sa la nivelul oaselor.
Vitamina D este indispensabila unui metabolism corect al calciului
, atat la copii, pentru a preveni si trata rahitismul
, cat si la adulti si varstnici, impotriva osteoporozei.
 In acelasi timp, vitamina D este necesara si pentru 
o corecta functionare a sistemului muscular..
Mai multe studii au aratat ca vitamina D joaca un rol important 
in protectia cardiovasculara
 si in preventia unor tipuri de cancer.
 Acest fapt este confirmat de statisticile care arata ca expunerea suficienta la soare
 este asociata cu scaderea riscului de
 cancer de san,
 prostata
 sau colon.

Surse de vitamina D
Dupa expunerea la soare,
 alimentatia este sursa organismului de vitamina D
. Alimentele cu continut ridicat de vitamina D sunt putine
 si de cele mai multe ori nu fac parte din dieta de zi cu zi.

In plus, alimentatia nu poate asigura decat o parte
 din necesarul organismului in anotimpul rece. 
Cea mai buna sursa naturala de vitamina D este reprezentata de 
pestele gras precum somonul,
 uleiul de peste, uleiul din ficat de cod,
 galbenusul de ou,
 lactatele,
ciupercile.
 Unele alimente sunt fortifiate cu vitamina D:
 laptele fortifiat,
 cerealele integrale fortifiate etc.

Totusi, cantitatile zilnice care ar trebui consumate
 pentru a obtine nivelul recomandat de vitamina D
 sunt uriase, motiv pentru care dieta contribuie doar partial 
la asigurarea concentratiei optime de vitamina D din organism.

Necesarul de vitamina D
Necesarul zilnic de vitamina D este de 600 - 800 UI. 
Alimentele de mai sus nu pot asigura acesta cantitate,
 de aceea medicii recomanda utilizarea suplimentelor de vitamina D,
 in special iarna, cand deficienta este considerabila.

Persoanele adulte pot creste aportul zilnic de vitamina D
 prin utilizarea unor suplimente care contin 400 UI,
 cantitatea de vitamina D din majoritatea complexelor de multivitamine.




Trebuie stiut insa ca vitamina D este de mai multe tipuri,
 dintre care cele mai importante sunt vitamina D2, ergocalciferol,
 si D3, colecalciferol,
 cea care este produsa si in mod natural de piele,
 si care este  cea mai activa la nivelul organismului nostru.
Noul produs , D-Pearls, Bio-Vitamina D3,
 este un produs cu o maxima biodisponibilitate,
 continand vitamina D3 dizolvata in ulei de masline presat la rece.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu