Varza,
consumata cruda,
inlocuieste un depozit de medicamente.
Principalele utilizari ca remediu , ale verzei albe:
Detoxifierea hepatica
O substanta continuta in varza, sulforafanul,
stimuleaza producerea unor enzime
cu rol in detoxifierea ficatului.
De asemenea, consumul de varza
previne procesul de
distrugere celulara la nivelul ficatului,
cauzat de factori infectiosi sau chimici.
Se recomanda consumul verzei crude,
sub forma de salata, de 3 ori pe saptamana.
Efecte antitumorale, anticancerigene
In ultimii douazeci de ani au fost efectuate
studii care au aratat ca
varza consumata cruda, sau murata ,are
efecte antitumorale si anticancerigene
.Substantele active din frunzele de varza
stimuleaza
apoptoza celulelor maligne
(apoptoza=un program de autodistrugere
folosit de organism pentru eliminarea celulelor imbatranite)
regleaza
actiunea hormonilor steroidieni in organism
(implicati in aparitia a numeroase forme de cancer),
regleaza ritmul de diviziune celulara,
stimuleaza
cresterea productiei enzimelor responsabile de
inactivarea si de eliminarea celulelor maligne.
Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumi
Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumi
200 de grame de salata de varza, iti pot salva viata,
punandu-te la adapost de
o multitudine de forme de cancer:
Cancerul vezicii urinare
In medie, 336.000 de noi cazuri pe an
la nivel mondial
sunt diagnosticate cu aceasta boala,
afectand de trei ori mai multi barbati decat femei
.Conform cercetarilor medicilor
de la Universitatea din Texas,
care au studiat cazurile a 697 de bolnavi
de cancer al vezicii urinare,
in paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase
din aceeasi grupa de varsta si de aceeasi rasa,
La persoanele care consuma de mai multe ori
pe saptamana
varza cruda (dar si alte legume inrudite,
cum ar fi varza rosie, conopida si broccoli)
incidenta cancerului vezicii urinare
este cu 39% mai mica.
consumul de varza reduce incidenta acestei boli
Cancerul la prostata
O cercetare facuta in Statele Unite
pe 1000 de persoane
de sex masculin arata ca cei care consuma,
la o treime din mese, legume in stare cruda,
au cu 45% mai mari sanse sa nu faca aceasta boala.
Interesant este ca la cei care consuma
la o treime din mese, in mod special varza cruda
si legume inrudite (broccoli, conopida, varza rosie),
riscul de a face cancer la prostata scade cu 54%.
Cancerul la san
Toate studiile facute in intreaga lume,
arata ca femeile
care consuma varza cruda sau murata
se bucura intr-o proportie ridicata de imunitate
fata de cancerul la san.
Conform cercetarilor, cea mai ridicata
rata a imunitatii
o au femeile care au consumat varza,
inca de la varsta de 12-13 ani, o data la 2-3 zile.
In multe regiuni din Polonia de pilda,
unde datorita obiceiurilor alimentare culinare,
o femeie consuma inca din adolescenta in medie,
25- 30 kg de varza pe an,
cazurile de cancer mamar sunt mai rare,
cu 72%,
decat in celelalte zone ale lumii.
Cancerul de colon si de rect
Intr-un studiu-gigant facut in Olanda,
au fost colectate datele
privind vulnerabilitatea la cancer intestinal,
in raport cu obiceiurile alimentare,
de la o suta de mii de persoane,
pe o perioada de timp de sase ani
Conform raportului final al acestui studiu,
publicat in anul 2009,
la persoanele care consuma zilnic
vegetale crude
se inregistreaza cu 35%
mai putine cazuri de cancer intestinal
.
La vegetarienii care consuma
cu predilectie legume
din familia cruciferelor,
adica varza, varza rosie, conopida si broccoli,
incidenta cancerului de colon si de rect
este cu 59%mai redusa,
fiind practic de doua ori mai protejati
de aceasta afectiune
Prevenirea Cataractei
Salata de varza cu ulei de masline
este o excelenta sursa
de vitamina C si de vitamina A.
Ambele vitamine au efect antioxidant
si, intre altele, stopeaza procesul
de producere al cataractei.
Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni,
se recomanda consumul,
de trei ori pe saptamana,
al verzei proaspete, cate 200 de grame minimum,
sub forma de salata.
-
Combaterea Obezitatii
In Statele Unite si, mai nou, in Europa
, curele de slabire
pe baza de varza fac adevarate furori.
Cea mai populara este
cura cu supa de varza,
cu care se obtin cele mai rapide
scaderi in greutate
si pe care... nu ti-o recomand !.
De ce?
Pentru ca hranitul exclusiv cu varza fiarta si,
eventual, cu alte mici adaosuri hipocalorice
este o tortura ineficienta pe termen lung.
In schimb, consumul zilnic,la pranz si la cina,
In schimb, consumul zilnic,la pranz si la cina,
a cate 200-300 de grame de salata
de varza cruda,
poate face minuni in reglarea ponderala,
e drept, pe termen lung.
Varza este foarte bogata in fibre (celuloza),
are putine calorii,
multe vitamine si minerale,
ajutandu-te sa slabesti natural si sanatos.
Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile
Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile
pe saptamana
salata de varza in cantitati mari are si alte avantaje:
reduce cantitatea de hrana
consumata la fiecare masa,
curata organismul de toxine,
te ajuta in regimurile disociate.
Mai mult, consumul salatei de varza
Mai mult, consumul salatei de varza
este un important pas
in schimbarea obiceiurilor alimentare
si a stilului de viata,
cheia reglarii greutatii corporale
Combaterea cancerului uterin
Un experiment la care au participat
300 de femei
cu cancer uterin in stadiul I (unu)
a presupus consumul unui extract de varza,
care contine o substanta denumita I3C
(prescurtarea de la indol-3-carbinol).
Dupa 12 saptamani de administrare,
analizele au aratat ca la 45,5%
dintre femeile
care au beneficiat de experiment,
celulele maligne au disparut,
neoplasmul inregistrand remisie completa.
Prin comparatie, la nici una dintre pacientele
Prin comparatie, la nici una dintre pacientele
din grupul de control,
care au luat un remediu placebo (fals),
nu s-a inregistrat remisia cancerului.
Contra acestei afectiuni se recomanda o cura
de 3-4 luni, timp in care se consuma
suc foarte proaspat de varza,
din care se beau 600-800 de ml pe zi.
Mai multe cercetari de medicina experimentala
arata ca tratamentele cu compusi pe baza sulf
prezenti in varza
determina remisia tumorilor maligne mamare,
intr-un procent de 45%.
, Se recomanda consumul zilnic
de salata proaspata de varza
macar la o o masa.
Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani,
in care se consuma cate un pahar (200 ml)
de suc de varza, dimineata si seara
.
Combaterea aterosclerozei
Cercetatorii de la Universitatea
de Medicina din Hawaii,
Statele Unite, au evidentiat faptul ca
unii compusi din varza
impiedica transportul colesterolului
cu densitate joasa,
(forma periculoasa a colesterolului ),
catre vasele de sange si catre tesuturi.
De asemenea, varza impiedica
De asemenea, varza impiedica
formarea placilor de aterom
si sclerozarea peretilor arterelor.
Se recomanda consumul de varza
sub forma de salata,
cate 300 de grame zilnic,timp
de trei zile pe saptamana.
Combaterea Constipatiei
Cel mai simplu tratament este
consumul de varza murata,
macar 200 de grame pe zi.
In varza murata se gasesc asa-numitele
"bacterii benefice",
care combat constipatia prin
reglarea florei intestinale.
Apoi, varza murata este
bogata in fibre (celuloza)
de unde si efectul ei de "matura"
a colonului,
ajutand la eliminarea prompta
.a tuturor reziduurilor.
Combaterea Surmenajului
fizic si intelectual
Consumul de varza cruda sub forma de salata
este un tratament tonic extraordinar pentru
sistemul muscular si pentru sistemul nervos.
Bogata in vitamine si in minerale,
continand substante cu efecte stimulatoare
pentru sistemul nervos central,
fitohormoni care intensifica
procesele de regenerare din organism,
varza are efect adaptogen si anti-oboseala.
Se tin cure de trei saptamani,
Se tin cure de trei saptamani,
timp in care se consuma la pranz si
la masa de seara cate o portie
(125 de grame) de salata de varza.
Acest tratament este eficace
si contra depresiei psihice..
Atenuarea simptomelor Menopauzei
Studii preliminare arata ca
un consum saptamanal
de varza cruda (200 de grame pe zi, 4 saptamani)
imbunatateste secretia hormonului estrogen
si,, regleaza raspunsul receptorilor
acestui hormon din organism.
Rezultatul este instalarea
mai tarzie a menopauzei,
atenuarea simptomelor acesteia
(bufeuri, transpiratie, nervozitate etc.),
prevenirea si combaterea unor afectiuni
care apar dupa instalarea menopauzei ,
cum ar fi
osteoporoza,
prolapsul uterin, cancerul ovarian
si uterin
Prevenirea Infectiilor respiratorii
Varza este mai bogata in vitamina C
decat portocalele,
are putine calorii si multe substante
cu efect antioxidant,
contine magneziu, potasiu, calciu.
Toate acestea o recomanda
in mod special
ca remediu pentru intarirea imunitatii.
Se administreaza proaspata,
sub forma de salata,
cate 3-400 de grame pe zi,
la bolnavii cu infectii respiratorii,
pentru a stimula procesul vindecarii.
Persoanelor care iau
Persoanelor care iau
antibiotice de sinteza
li se recomanda si varza murata,
pentru restabilirea florei tubului digestiv
si pentru contracararea efectului
imuno-supresor
al antibioticelor de sinteza.
Tratamente externe
Arsuri de gravitate mica si medie -
Se fac spalaturi si se pun comprese
Se fac spalaturi si se pun comprese
timp de 15 minute, cate 2-3 pe zi,
cu suc proaspat de varza.
Are efect antiinfectios (antiseptic),
ajuta la vindecarea mai rapida si estetica,
prevenind formarea cicatricelor cheloide
.
Rani care se vindeca greu
Se pun zilnic comprese cu suc de varza,
care se tin timp de o ora,
dupa care se lasa zona tratata
sa se usuce la aer inca o ora.
Studiile arata ca prin mecanisme
inca prea putin cunoscute
(se presupune ca varza contine substante
stimulatoare ale cresterii anumitor tesuturi),
procesul de vindecare al ranilor este accelerat
, scade riscul de infectie,