Cauta

joi, 26 mai 2011

Trateaza raceala 100% natural !


“Febra moderata este dovada ca sistemul imunitar functioneaza corect” - Dr. Joseph Mercola
Cum  racim ?
Cand temperatura corpului trece de 37 de grade (febra), cand iti curge nasul,
te simti ametit si fara vlaga si simti o durere in gat… atunci stii ca te-a  prins raceala.
Acestea  sunt doar cateva simptome care iti indica faptul ca ai racit,
insa te-ai intrebat vreodata ce se intampla in interiorul organismului cand esti racit?
Ce se intampla in corpul tau cand esti racit?
Totul incepe in momentul in care un organism microsopic (bacterie, virus, fung etc)
reuste sa depaseasa bariera sistemului imunitar
(fie din cauza frigului, fie din cauza ca am intrat in contact cu cineva bolnav)
si reuseste sa se instaleze in organismul nostru.
Drept urmare organismul isi mobilizeaza sistemul imunitar ,
pentru a lupta cu “invadatorii”.
Cum se lupta sistemul imunitar?
Cand microorganismele patogene (invadatorii) patrund in organism, 
se elibereaza o substanta numita pirogen endogen,
care trasmite un semnal creierului prin care ii comanda sa ridice temperatura 
peste 37 de grade –  iar atunci apare  FEBRA.
Cand temperatura este  peste 37 de grade au loc 3 fenomene:
1. Celulele sistemului imunitar(leucocitele) devin mai active,
– le creste capacitatea de a neutraliza microbii.
2. Creste producerea  de interferon din organism 
– o categorie de proteine naturale produse de sistemul imunitar,
cu actiune antivirala si anticanceroasa.
3. Se impiedica dezvoltarea si inmultirea microorganismelor patogene,
deoarece majoritatea dintre ele nu pot supravietui si nu se pot inmulti
la o temperatura de peste 37°C.
Toate acestea se intampla atunci cand organismul produce 
temperatura de peste 37 de grade .
Deci,  febra este un mecanism de aparare al sistemului imunitar impotriva invadatorilor.
Starea febrila e perceputa  ca o  serie de senzatii neplacute, 
insa si acestea  fac parte din  mecanismul  natural de vindecare  a organismului.
Iata in ce fel:
* Apar stari de  ameteala si lipsa de energie
In primul rand din cauza ca organismul isi canalizeaza resursele spre sistemul imunitar,
pentru a-l face cat mai eficient in lupta cu “invadatorii”.
Din acest motiv apare simptomatologia unor carente  de vitamine , minerale si energie.
Se resimte mai ales  o lipsa a vitaminei C, care este esentiala pentru sistemul imnuitar.
( o leucocita (globula alba) utilizeaza de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula obisnuita.
Organismul face  unele minerale indisponibile pe timpul infectei,
deoarece unele bacterii patogene, au nevoie de acele minerale pentru a supravietui.
* Pielea devine  palida  pe timpul imbolnavirii,
deoarece organismul reduce pierderile de caldura, prin  reducerea  circulatiei sanguine 
la nivelul pielii. 
* Apare deshidratarea
In timpul perioadei febrile,  organismul pierde multa apa prin transpiratie,
motiv pentru care e absolut necesar sa bem apa (NU lichide, ci apa).
Prin transpiratie se elimina toxinele din organism, fiind un proces natural de autovindecare.
* Curge nasul si apare tusea
deoarece organismul  elimina  prin mucus diversele  toxine si bacterii patogene care ne-au invadat.
Tot ca un mecanism de  auto-detoxifiere  poate aparea diarea  sau voma.
Asadar, dupa cum se poate observa, febra este un mecanism de aparare 
si autovindecare al organismului, fara de care corpul nu ar putea face fata infectiilor.
Din nefericire insa,  oamenii  au fost invatati sa  priveasca febra exact pe dos,
ca fiind un mare inamic al sanatatii.
Ce greseli fac oamenii cand au febra?
Primul lucru, combat febra cu antitermice.
Cea mai mare greseala (care din pacate, vine in primul rand din ignoranta medicilor,
dar si din lipsa de informare a pacientilor) 
este  ca  suprima  acest mecanism natural de aparare al organismului.
Imediat ce temperatura trece putin peste 37°C,
doctorii au obiceiul sa recomande  pacientilor  medicamente pentru scazut febra,
de obicei paracetamol, iar in unele cazuri,  prescriu din start antibiotice.
Ce se intampla cand este suprimata  febra, acest mecanism natural de aparare?
Se pot intampla 2 lucruri:
1. Organismul  incearca din rasputeri sa mentina  starea de febra,
in ciuda tuturor medicamentelor administrate pentru scaderea febrei,
si in final  sa omoare “invadatorii”.
E cazul in care omul tot ia medicamente, si se enerveaza ca nu-i scade febra,
in loc sa se bucure  ca organismul inca are resurse sa se lupte cu invadatorii.
In acest caz boala se vindeca, insa dureaza mai mult decat in mod normal
– e acea raceala usoara , dar care  nu mai trece odata .
2. Organismul nu reuseste  in absenta febrei sa castige lupta cu “invadatorii”
si  ramane  infectat cu  anumite  microorganisme,
pe care sistemul imunitar nu le mai poate  distruge.
Ar mai fi si a treia solutie: moartea,
cand organismul nu face fata  infectiei , iar febra sare la peste 42°C.
Medicamentele prescrise de doctori pentru combaterea starii de boala
au si efecte daunatoare asupra organismului, 
espre care pacientii sunt mult prea rar informati.
(de obicei nu sunt deloc informati).
Bineinteles ca in industria farmaceutica exista extrem de multe  medicamente
impotriva racelii, care au efecte secundare daunatoare,
insa in continuare ma voi referi  doar la cele comune.
Efectele secundare ale medicamentelor:
* Paracetamolul (acetoaminofenul -substanta activa):
- In primul rand, cand vorbim de febra, paracetamolul ,
 nu face decat sa prelungeasca boala suprimand mecanismul natural al febrei.
- In al doilea rand, a fost publicat un studiu care a demonstrat faptul ca
paracetamolul suprima activitatea anticorpilor in lupta cu organismele patogene,
astfel  facand ca boala sa dureze mai mult.
- In al treilea rand afecteaza ficatul. In SUA se inregistreaza in medie 450 decese pe an ,
din cauza insuficientei hepatice generate de excesul de paracetamol.
Mai mult decat atat, asocierea paracetamolului cu alcoolul,
dubleaza riscul de infuficienta hepatica.
-  Afecteaza rinichii. Statisticile arata ca 15% din persoanele care fac dializa,
au ajuns in aceasta situatie din cauza efectului pe care paracetamolul 
si aspirina l-au avut asupra rinichilor lor.
- Creste riscul de astm, deoarece scade cantitatea de glutation (GSH) din organism
 – un antioxidant care se gaseste in tesutul plamanilor si are rolul de a proteja plamanii.
- Creste riscul de hipertensiunie. In urma unui studiu pe 8 ani,
realizat pe 80.o00 femei sanatoase (intre 31 si 50 ani), 
s-a demonstrat ca cele  care au luat medicamente cu continut de acetaminofen
si ibuprofen mai mult de 22 zile pe luna,
au avut un risc de hipertensiune cu 86% mai mare
decat femeile care nu au  luat deloc aceste medicamante.
* Ibuprofenul – substanta activa din unele medicamente impotriva racelii
- Intr-un studiu facut timp de 10 ani pe 114.000 de femei sanatoase (intre 22-85 ani),
in vederea identificarii factorilor care contribuie la cancerul de san,
s-a constatat ca 2400 de femei au facut CANCER la san in aceasta perioada.
In urma investigatilor cercetatorii au demonstrat ca administrarea zilnica de ibuprofen
pentru 5 ani a crescut cu 50% riscul de cancer,
in comparatie cu femeile care nu au luat ibuprofen.
In cadrul aceluiasi studiu a reiesit ca femeile care au consumat aspirina zilnic
pentru minim 5 ani, au avut un risc cu 80% mai mare
de a dezvolta cancer la san , decat femeile care nu au consumat  aspirina regulat.
- La fel ca paracetamolul, supradoza de ibuprofen,
intoxica ficatul crescand riscul de insuficienta hepatica .
* Aspirina
Desi este mai rar prescrisa impotriva racelii decat cele de mai sus,
oamenii nu ezita sa ia aspirina cand sunt bolnavi sau cand simt orice alt tip de durere.
Se pare ca oamenii au uitat ca atunci cand iau aspirina,
au de a face cu un medicament si nu cu o bomboana.
Iata ce arata studiile despre aspirina:
- Suprima capacitatea globulelor albe de a distruge microbii.
- Este asociata cu Sindromul Reye(<-click), in special la copii sub 2  ani.
- Creste cu 27% riscul de a face ULCER, dupa cum  sustine un studiu
facut la Wester Sydney University,  facut pe 187 pacienti 
care consumau intre 60 si 325 miligrame de aspirina pentru cel putin o luna.
* Antibioticele
Antibioticele sunt un real PERICOL pentru sanatate,
iar inconstienta cu care sunt consumate de oameni este de-a dreptul uimitoare.
Este interesant ca nici unii  medici de familie nu au nici o rezerva
in a prescrie antibiotice chiar si atunci cand NU este cazul.
Unii medici prescriu antibiotice preventiv, chiar daca  in acel moment,
nu exista infectie bacteriana in organism care sa necesite antibiotice,
ci este o  infectie cu virus.
Daca  luam antibiotice pentru un simplu  osu in gat,
mai avem putin si le luam direct cand suntem sanatosi.
(  pentru a preveni imbolnavirea).
In cazul in care mai sunt oameni care nu sunt constienti de pericolul antibioticelor,
urmariti cateva din modurile  in care antibioticele afecteaza sanatatea:
- Dezechilibreaza flora intestinala, deoarece omoara bacteriile benefice (probiotice)
din intestin si favorizeaza dezvoltarea florei patogene, din care face parte
si ciuperca Candida Albicans.
De la acest dezechilibru si de la infectia cu Candida, pot apare numeroase afectiuni:
de la intestin iritabil pana la  CANCER.
- Distrugerea sistemului imunitar, ca urmare a dezechilibrarii florei intestinale 
care este de fapt pilonul de baza al imunitatii.
- Prin administrarea antibioticelor pentru cea mai mica infectie 
(care nu necesita antibiotice insa zicem ca prevenim  agravarea  racelii),
vom face ca bacteriile sa devina rezistente la antibiotice,
iar urmatoarele imbolnaviri cu bacterii patogene,  vor fi din ce in ce mai severe
si atunci  in ciuda administrarii corecte a antibioticelor, ele nu vor mai avea nici un efect.
(deoarece bacteriile au dezvoltat rezistenta la acele antibiotice).
- Un studiu realizat pe 3 milioane persoane in 2008 a demonstrat ca
cei care au  luat  de 2-5 ori pe an antibiotice,  au un risc cu 27% mai mare
de a face cancer, in timp ce persoanele care au luat de peste 6 ori pe an antibiotice 
au un risc cu 37% mai mare de a face cancer ,
fata de persoanele care nu au luat de loc antibiotice.
Asadar, probabil va intrebati… 
Ce sa fac cand am febra ?
Febra trebuie privita  ca pe  un mecanism natural de aparare al organismului ,
care  ajuta organismul sa lupte  impotriva invadatorilor.
Febra este “prietena sanatatii tale” si trebuie sa te  folosesti  de ea,
cat mai intelept cu putinta pentru a -ti  pastra o stare de sanatate cat mai buna.
Poate febra sa  faca rau organismului?
NU trebuie  uitat  niciodata ca febra poate fi mortala,
cand trece de 40 grade.
Doar cand infectia persista si febra atinge pragul de  40 grade,
ea devine periculoasa(in special pentru sistemul nervos central) 
si este necesar sa intervenim  pentru a o scadea.
INSA cand febra  este sub 40 grade (cum este in majoritatea cazurilor),
ea este un mecanism natural de VINDECARE al organismului.
Ce TREBUIE sa faci  cand ai  febra?
In primul rand este absolut necesar ca febra sa fie foarte atent SUPRAVEGHEATA,
pentru a nu trece de 40 de grade.
Poti utiliza remedii  100% naturale si fara efecte secundare,
care te  ajuta sa faci fata cu brio racelii.
Iata cateva din aceste remedii naturale impotriva racelii:
Tot ce trebuie sa faci  este sa ajuti  organismul sa-si desfasoare mecanismele  naturale
de autovindecare, adica sa creezi conditiile perfecte pentru ca sistemul imunitar
sa functioneze normal. 
Deci  principala arma de care ai nevoie impotriva bolilor  este sistemul imunitar.
I. Dieta – sau tratamentul prin alimentatie
“Medicamentul sa-ti fie hrana, si hrana sa-fi fie medicamentul” – spunea Hippocrat 
– parintele medicinei – acum aproximativ 2500 ani.
Asadar, la fel ca pentru toate bolile, tratamentul racelii incepe in primul rand cu DIETA.
a) Eliminarea zaharului din dieta pe perioada bolii.
Principala problema in ceea ce priveste carbohidratii simpli ,
(zahar, glucoza, fructoza, galactoza etc –am sa le numesc generic pe toate “zahar”),
este ca reduce  activitatea sistemului imunitar:
- Scade cu 50% eficienta celulelor macrofage 
(cele responsabile pentru mecanismul de fagocitoza prin care globulele albe “mananca”
organismele patogene – bacterii visursuri, sau fungi)
- Creste nivelul de insulina din sange, iar acest lucru inhiba secretia
hormonului de crestere (GH) – care este esential in buna functionare a sistemului imunitar.
- Scade cu 40% capacitatea tuturor leucocitelor de a distruge  microbii.
- Hraneste microorganismele daunatoare din intestin (flora de putrefactie),
 si distruge “bacteriile bune”(probiotice),  ducand la scaderea imunitatii.
Zaharul  scade  imunitatea, atat persoanelor sanatoase, dar mai ales celor deja bolnave.
De aceea ,zaharul nu trebuie  consumat in exces  de cei sanatatosi,
dar mai ales pe timpul bolii. 
Pentru  asigurarea  necesarului  energetic,  pe perioada bolii poti consuma
carbohidrati complecsi, care se absorb lent si nu  dezechilibreaza sistemul imunitar
 (paine, legume, cereale, leguminoase etc).
Deci , pe perioada racelii vei  tine cont de urmatoarele recomandari:
- Fara zahar, dulciuri, prajituri sau ciocolata.
- Fara sucuri (mai ales ca unele bauturi “racoritoare” contin 7 lingurite de zahar la 250ml)
- Fara exces de fructe dulci – contin fructoza si de aceea ar fi bine 
sa nu exagerezi cu  consumul lor  in timpul racelii.
Bineinteles  ca fructele  sarace in fructoza (cum e LAMAIA) sunt chiar recomandate.
b) Consumul de alimente bogate in vitamine si minerale
In lupta cu “invadatorii” organismul face o risipa de energie , nutrienti,vitamine,
in special de vitamina C.
De aceea trebuie sa alegi o dieta cat mai bogata in vitamine si minerale.
1) Vitamina C
Vitamina C este esentiala, deoarece sistemul imunitar 
are nevoie o cantitate mare pentru o buna functionare, 
iar celulele sistemului imunitar (leucocitele),
au nevoie de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula obisnuita.
Din acest motiv vitamina C este esentiala pe timpul  bolii.
Ma refer aici la  vitamina C  din ALIMENTE si nu la cea din PASTILE.
Acid ascorbic  versus  Vitamina C                            
Suplimentele (pastilele), de vitamina C contin in general doar acid ascorbic,
dar pe eticheta scrie vitamina c.
Pe de alta parte, vitamina C provenita din alimente este formata din:
Rutina, Bioflavonoide, Factorul K, Factorul J, Factorul P si Acid Ascorbic.
Deci , vitamina C din suplimente NU este aceeasi cu vitamina C din alimente.
(acest principiu e valabil si pentru alti nutrienti).
Necesarul zilnic de vitamina C  pentru un om sanatos este de 60 mg
2)  Zincul
Alaturi de vitamina C, zincul este  esential pentru buna functionare
a sistemului imunitar si are de asemena proprietati antioxidante.
Daca vitamina C este denumita metaforic “vitamina imunitatii” ,
zincul poate fi considerat “mineralul imunitatii“ .
Zincul joaca un rol important atat pentru prevenirea infectiilor la oamenii sanatosi
(prin stimularea imunitatii) dar este cu atat mai important in timpul febrei,
cand sitemul imunitar este suprasolicitat.
Este indicat sa utilizezi  sursele naturale de zinc in defavoarea celor artificiale,
adica sa te axezi  pe ALIMENTELE bogate in zinc si nu pe  suplimente. 
Sursele  naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decat zincul din suplimente ,
adica este absorbit mai bine si organismul se poate folosi mai eficient de el. 
(Necesarul zilnic de zinc pentru un om sanatos este de 15 mg)
3) Alimente bogate in antioxidanti
Pe langa  alimente care contin  vitamina C si zinc, ar fi bine sa consumi
alimente bogate in ceilalti ANTIOXIDANTI :
vitamina A, Vitamina E, Co. Q10, Luteina, Licopen, Seleniu, Cisteina,  etc.)
substante care apara organismul impotriva radicalilor liberi 
si sustin activitatea sistemului imunitar.
Sursa cea mai buna de  antioxidanti, o reprezinta  salata de legume.
Pe timpul racelii  e bine sa consumi  zilnic cel putin o salata de legume
(minumim 5 sortimente de legume),   care  va  intari sistemul imunitar pe perioada bolii.
Desi antioxidantii se gasesc si in fructe, ar fi bine sa nu exagerezi 
cu consumul lor, deoarece excesul de fructoza nu este benefic pe timpul bolii,
si sa alegi  antioxidantii din legume.
c) Consumul de apa – cel putin 2 litri pe zi.
In timpul luptei cu infectiile corpul traspira mult si pierde multa apa,
riscand sa se desihrateze.
Pe langa asta, in timpul febrei,  nu mai este bine perceputa senzatia de sete.
De aceea trebuie sa consumi suficienta apa chiar daca nu iti este sete.
Atentie: trebuie sa consumi  minimum 2 litri APA, si nu 2 litri de LICHIDE,
deoarce si bauturile  ”racoritoare” si “alcoolul ” sunt lichide, 
insa ele nu ajuta  sa te vindeci.
d) Folosirea alimentelor si plantelor cu efecte antimicrobiene
* Usturoiul si Ceapa:
Usturoiul este considerat de catre unii specialisti ca fiind “Regele Alimentelor”,
din cauza efectelor vindecatoare miraculoase pe care le are.
Substanta activa numita ALICINA (care se gaseste in special in usturoi, dar si in ceapa)
are un efect antibacterian, antiviral, antiparazitar si antifungic natural,
ajutand organismul in lupta cu “invadatorii”,  fara a avea efecte daunatoare
(cum au antibioticele sau alte medicamente de sinteza).
Pe langa acestea, usturoiul si ceapa au si alte efecte benefice printre care:
scaderea colesterolului “rau”(LDL), scaderea hipertensiunii, subtierea sangelui, 
si nu in ulltimul rand au efect antioxidant (protejeaza impotriva radicalilor liberi).
Atentie: aici ma refer la usturoiul consumat crud si nu la  usturoiul din capsule.
* Propolisul:
La fel ca usturoiul este un antibiotic si antiviral natural.
Pe langa acestea, porpolisul intareste sistemul imunitar
 prin stimularea producerii de globule albe.
Mai mult decat atat, studiile arata ca propolisul are efect antiinflamator,
antialergic, si nu in ultimul rand, efect antitumoral (anti-cancer)
provocand moartea celulelor canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase.
* Echinaceea
Intareste sistemul imunitar prin:
- stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele “mananca”
 microbii care au invadat corpul)
- cresterea eficientei limfocitelor in lupta cu micro rganismele patogene
- cresterea numarului de celule T (sau limfocite T)
- si nu in ultimul rand, creste cantitatea de interferon, interleucina, immunoglobulina
si alte substante care participa la buna functionare a sistemului imunitar.
Alte plante eficiente impotriva racelii, care se pot administra
 sub forma de tincturi sau ceaiuri:
* Musetelul
* Mugurii de pin
* Cimbrul
* Ghimbirul
Atentie: desi alimentatia reprezinta componenta principala a vindecarii,
nu trebuie sa  mananci decat atunci cand simti nevoia,
deoarece organismul este slabit, iar aportul fortat de mancare , inrautateste situatia.
II. Tratamentul non-alimentar
a) Somnul si odihna
Este esential pe timpul racelii sa te  odihnesti  pentru a crea conditiile perfecte
organismului in lupta cu microorganismele invadatoare.
Mai mult decat atat somnul reprezinta un mecanism natural
 de autovindecare al organismului.
In timpul somnului celulele deteriorate  sunt inlocuite,
iar neuronii afectati trec printr-un proces de reparatie.
Mai mult decat atat, un somn odihnitor asigura buna functionare a sistemului imunitar.
Pe de alta parte lipsa somnului are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar
si  asupra sanatatii generale atat la oamenii sanatosi, si cu atat mai mult la cei bolnavi.
Este important ca locul unde te odihnesti  fie bine incalzit,
astfel incat corpul sa nu piarda multa caldura
pentru ca activitatea sistemului imunitar sa se desfasoare cat mai eficient.
b) Expectorarea mucusului
Cand esti racit, apare un exces de mucus la nivelul nasului si gatului,
lucru care nu demonstreaza altceva decat ca sistemul imunitar functioneaza bine.
De ce se formeaza excesul de mucus ?
Din doua motive :
1. Pentru a elimina organismele patogene si germenii ajunsi
la nivelul foselor nazale sau la nivelul laringelui.
Astfel prin eliminarea de mucus , organismul practic scapa de 
diferite organisme patogene si de alte substante straine ajunse la nivelul foselor nazale
acesta este de asemenea un proces natural de autocuratire .
2.  Cand sistemul imunitar se lupta cu organismele invadatoare,
creste secretia de mucus in intreg organismul, deoarece
imunitatea functioneaza mai bine in acest fel.
Deci cresterea secretiei de mucus de la nivelul nasului
este si o dovada ca sistemul imunitar functioneaza .
Uneori iti curge  nasul cand nu esti bolnav , fie din cauza alergiilor,
fie din cauza ca anumiti germeni patrunsi in fosele nazale trebuie  eliminati ,
sau pur si simplu din cauza frigului, deoarece frigul  inhiba activitatea anumitor celule
de la nivelul nasului care are drept urmare eliminarea de secretii nazale pana in momentul
in care intri din nou la caldura.
Este ciudat cum toti oamenii se enerveaza si incearca sa
opreasca curgerea nasului prin diferite picaturi,
in conditiile in care aceasta  este un mecanism natural de curatare a organismului 
pe care nu ar trebui sub nicio forma sa-l suprimi .
Ce trebuie totusi sa faci ?
Se iti  sufli  nasul ori de cate ori este infundat,
pentru a ajuta eliminarea diferitelor bacterii de la nivelul nasului
si sa elimini  mucusul pe care-l expectorezi cu tusea
in niciun caz NU trebuie sa-l inghiti.
In acest fel, procesele de curatare de la nivelul nasului si gatului
se vor desfasura natural .
c) Stabililizarea nivelului de Vitamina D din organism
Vitamina D este un stimulent foarte puternic al sistemului imunitar, 
fiind implicata in producerea a  200 tipuri de peptide antimicrobiene
(componete ale sistemului imunitar care au rolul de a lupta cu infectiile)
- e si motivul pentru care te  imbolnavesti mai rar vara.
De unde iei  Vitamina D?     
Ai  2 surse principale:
1. Din expunerea la soare.
Vitamina D se formeaza la nivelul pielii prin expunerea la soare pentru 15-20 minute,
 insa inceteaza indata ce pielea se inroseste (se arde).
 De aceea este indicata expunerea scurta la soare (cel putin a  mainilor si picioarelor)
 atunci cand ai probleme cu raceala, insa trebuie sa ai grija , ca pielea sa nu se arda.
2. Daca este iarna si nu ai  parte de soare,
 cea mai buna sursa de vitamina D este PESTELE
 (in special tonul si somonul, ).
Din acest motiv e  indicat sa consumi  peste cand esti racit,
pentru a stimula activitatea sistemului imunitar.
Atentie: Suplimentele de vitamina D administrate in exces,
fac mai mult rau decat bine, motiv pentru care trebuie sa ai grija sa nu ajungi la supradozaj.
Asadar sa recapitulam:
Pe perioada racelii…
1. Elimina total zaharurile simple din dieta (zahar, dulciuri, sucuri).
2. Consuma salate si alimente bogate in vitamine si minerale (in special vitamina C si zinc).
3. Consuma alimente si plante antibacteriene:
 usturoi, ceapa, propolis, echinaceea, musetel cimbru etc..
4. Asigura-ti odihna necesara.
5. Elimina  acumularile de mucus din nas si gat.
6. Asigura-ti necesarul de Vitamina D.





miercuri, 25 mai 2011

Nu uita nici o clipă adevărata Sursă a energiei vieţii, în tot ceea observi în jurul tău.

Toţi facem parte din Dumnezeu,
 la fel cum valurile fac parte din ocean.
 Noi nu suntem separaţi de El decât în aparenţă.
 Dumnezeu este Oceanul de Spirit,
 iar oamenii sunt asemănători valurilor care apar pe suprafaţa sa.
 Văzute dintr-o barcă, aceste valuri par să fie foarte diferite 
 unele sunt înalte şi puternice, altele sunt mici şi nesemnificative.
 Dintr-un avion, se vede  numai oceanul,
 fără a sesiza valurile ce animă suprafaţa sa.
 La fel se întâmplă cu cel absorbit de iluzia  existentei  materiale.
 El se ataşează de succes şi este trist când suferă un eşec.
 Îi este teamă de durere şi boală,
 iubeşte viata terestră şi este îngrozit de moarte.
 Valurile existenţei umane par reale şi infinit diversificate. 
 În ochii unei fiinţe spirituale, totul este Dumnezeu.
 Cu cât furtuna este mai puternică, cu atât valurile sunt mai înalte.
 Cu cât vântul iluziei suflă mai puternic asupra minţii unui om,
 cu atât mai mult el  urmăreşte să se distingă de cei din jurul său.
 El vrea să-şi afirme personalitatea şi să se ridice deasupra celorlalţi
 prin vanitate şi orgoliu.
 Dar, la un moment dat, el  se va  lovi de valurile celorlalte ego-uri,
 provocate, la fel ca in cazul lui, de o furtună în iluzie. 
 Ca in timpul oricarei furtuni , valurile se ridică şi coboară,
 într-un turbion nesfârşit de conflicte şi competiţii.
 Atâta timp cât este furtună, suprafaţa oceanului nu va cunoaşte liniştea.
 La fel, spiritul uman,perturbat de furtuna iluziei,
 nu va găsi niciodată pacea ,experimentand mereu , neliniştea şi angoasa.
 Pacea nu apare decât după furtună,
 indiferent dacă este vorba de
 elemente ale Naturii sau de conştiinţa unui om.
 "Valul" ego-ului va exista atâta timp
 cât fiinţa va fi pierdută în  iluzie. 
 În măsura în care ego-ul  sau se va diminua,
 omul  va accepta o nouă relaţie cu Spiritul Infinit.
 O fiinţă evoluată spiritual nu încearcă nici o clipă
 să fie mai presus decât celelalte
 şi urmăreşte în permanenţă să trăiască în armonie
 cu cei din jurul său, cu Natura, cu Dumnezeu.
 Oceanul are dreptul de a spune: “Eu sunt valurile” 
- dar este absurd ca un val să afirme că este întregul ocean.
 Trebuie sa  realizezi  întâi unitatea cu Oceanul Divin,
 in asa fel incat cuvântul “eu” sa nu se refere  la ego,
 ci sa  desemneze  identificarea cu Sinele Suprem.
 De-abia atunci  vei putea spune: “Eu sunt El”.
 Dar chiar şi în acest caz, Oceanul a format acest val mic,
 care este corpul tau, dar de fapt,  tu esti Conştiinţa
 care animă întregul Ocean.
 Analogic vorbind, dacă am considera că
 Dumnezeu este curentul electric,
 atunci oamenii sunt becurile.
 Forma, culoarea şi luminozitatea becurilor poate varia la infinit,
 dar cauza care determină  ca toate aceste becuri să lumineze,
 este identică în toate cazurile.
 Oamenii sunt înşelaţi de aparenţe.
 Ei exclamă: "Ce fiinţă frumoasă!  Ce surâs strălucitor!,Ce flori frumoase!
 - dar în momentul în care curentul se întrerupe, ce devine culoarea? 
 Cine mai admiră culoarea şi forma unui bec stins?
 Nu uita nici o clipă adevărata Sursă a energiei vieţii,
 în tot ceea ce poţi observa în jurul tău.

Cuvinte din carti si despre carti

marți, 24 mai 2011

Alimente pe care nu trebuie sa le consumi pe stomacul gol


Cand esti pe fuga si nu stii ce sa faci pentru  a pleca mai repede spre serviciu,
este foarte posibil sa mananci alimente care pur si simplu iti sunt la indemana.
Acest obicei nu este deloc unul sanatos, pentru ca unele alimente
nu trebuie consumate pe stomacul gol, deoarece iti pot provoca neplaceri. 
Iata o lista cu alimentele pe care nu trebuie sa le mananci pe stomacul gol:
Dulciuri
Desi sunt delicioase si ne indulcesc inca de la prima ora a diminetii,
consumul de zahar pe stomacul gol duce la cresterea brusca
a nivelului de zahar in sange si chiar daca pe moment iti ofera o stare de  energie,
senzatia este trecatoare. 
Din pacate, la un moment dat glicemia scade brusc si se produce o stare de moleseala.
Daca acest obicei este unul pe termen lung, este foarte posibil ca
oscilatiile glicemiei sa creasca rezistenta la insulina si in timp sa favorizeze intalarea diabetului.
Mai mult decat atat, consumul de dulciuri perturba aciditatea stomacului.
Rosii
Acidul gastric produs de stomac  (utilizat pentru descompunerea alimentelor)
 produce o reactie chimica atunci cand intra in contact cu sucul de rosii,
care este de asemenea foarte acid. Aceasta reactie duce la indigestii, balonare si durere.
Tocmai de aceea, este recomandat sa mananci rosii,
abia dupa ce ai consumat o cantitate moderata de alimente, pentru a evita astfel de neplaceri.
Alimente reci
Daca bei apa rece sau mananci inghetata pe stomacul gol, 
te poti confrunta cu o contractie a tractului gastro – intestinal sau a arterelor.
Aceste contractii ar putea provoca tulburari endocrine, tulburari menstruale sau alte boli cronice.
Lapte
Laptele contine cantitati mari de proteine, insa pentru ca absorbtia lor sa optima
este recomandat sa mananci inainte alimente bogate in carbohidrati.
Asadar, asociaza intotdeauna laptele cu cereale, biscuiti  sau alte alimente
care au un nivel crescut de carbohidrati.
Ceai
Consumul de ceai pe stomacul gol ar putea dilua concentratia de suc gastric,
lucru care poate reduce functia digestiva.
Din pacate acest lucru poate provoca ameteli, greturi sau palpitatii.
Inainte de a bea ceai, este recomandat sa mananci un alt aliment (cereale, paine cu unt etc).
Alcool
Alcoolul stimuleaza secretia de acid gastric atunci cand este baut pe stomagul gol,
lucru care poate provoca in timp gastrita sau ulcer. 
Recomandat este sa consumi alcool abia dupa ce ai mancat bine, niciodata pe stomacul gol.
Usturoi
Usturoiul contine alicilina, o substanta chimica care produce
aparitia iritatiilor la nivelul peretilor intestinali,  crampele stomacale
si  perturbarea sistemului gastro-intestinal.
Desi, este cunoscut pentru multiplele sale proprietati terapeutice,
usturoiul trebuie consumat in cantitati moderate, niciodata pe stomacul gol.
Mandarine
Consumate pe stomacul gol, mandarinele pot provoca senzatia de greata,
varsaturi si sughit din cauza cantitatii mari de zahar si acizi
care stimuleaza secretia de suc gastric.

Recunoştinţa este cheia, care deschide poarta transformării de sine.

Uneori ai impresia ca incercarile la care esti supus  par a nu se mai termina,
creindu-ti  senzatia de invirtire in gol,  secatuindu-te  de energie.
Perceptiile  pot transforma orice mic eveniment,
in cea mai mare drama sufleteasca, afundandu-te 
 intr-o stare de neputinta,in lupta cu “morile de vint”
 si cu “inamicii” vazuti si nevazuti.
Eliberarea ta launtrica  incepe din momentul
in care iti   schimbi  perceptia pe care o ai
despre  evenimentele  ce se produc  in viata ta. 
A sti sa faci un pas inapoi, sa privesti   cu detasare ,
fara sa intri  in rezonanta cu faptul  sau persoana
care  ti-a creat disconfort sufletesc poate parea un efort mult prea mare .
Este mai comod si mai la indemina sa ii  consideri pe ceilalti responsabili
de toate necazurile din viata ta.
Alchimia interioara poate incepe din momentul 
in care privesti intamplarile dificile pe care le traversezi  
ca  pe adevarate Binecuvintari  la nivel de spirit.
Prin intermediul unui eveniment sau al unei  persoane ti se reamintesc  
propriile lectii la nivel de spirit intr-un mod indirect, adeseori. 
A sti sa fi recunoscator pentru acest “cadou” spiritual 
echivaleaza cu a renunta la ochelarii opaci 
prin care ai privit lumea pina in acel moment .
Atunci când priveşti lucrurile din perspectiva recunoştinţei,
totul îţi apare într-o lumină diferită.
Iti  înţelegi altfel experienţele.
Întreaga ta viaţă devine practic o singură experienţă, a transformării de sine.
Reactionand  cu recunoştinţă faţă de evenimentele din viaţa ta,
experienţele aparent negative îţi vor apărea într-o lumină nouă.
Vei începe să  privesti aceste experienţe ca pe nişte daruri 
care îţi permit accesul la o înţelepciune cu totul specială.
Experientele dificile fac parte integrantă din procesul călătoriei spiritului tău.
Ori de câte ori în viaţa ta apare o experienţă  dureroasă, ea îţi descopera  
un aspect al fiinţei tale care trebuie transformat .
De multe ori, acest aspect a făcut parte integrantă din viaţa ta ani la rând.
În astfel de cazuri, procesul de transformare este foarte dificil.
El necesită un efort conştient şi persistent  din partea ta.
Ori de câte ori opui rezistenţă unei învăţături sau ai o reacţie profund negativă
faţă de o anumită persoană, acest lucru indică faptul că ai în faţă un dar,
o  oportunitate de la care poţi învăţa  lucruri importante pentru tine.
Dacă reacţionezi cu recunoştinţă faţă de acest eveniment sau faţă de această persoană,
poţi deveni conştient de un tipar mental sau comportamental pe care l-ai avut ani la rând. 
De multe ori, aceste tipare sunt confundate de oameni cu nişte virtuţi.
Spre exemplu, onestitatea este considerată o mare virtute de către foarte mulţi oameni.
Adeseori, cei care preţuiesc această calitate doresc să se identifice cu ea,
conectându-şi personalitatea la onestitate.
Există însă şi o altfel de reacţie faţă de onestitate,
un fel de „încărcătură” emoţională care îi face pe oameni să devină 
agitaţi sau nervoşi din cauza lipsei de onestitate.
Atunci când reacţionezi în acest fel, nu mai este vorba de virtute,
ci doar de modul in care priveşte această calitate , personalitatea ta.
În astfel de cazuri, onestitatea nu reprezintă decât o mască
ce ascunde un aspect al personalităţii, (al egoului)  care trebuie vindecat.
Dacă vei înţelege acest lucru, călătoria sufletului tău 
şi procesul de vindecare a lui vor deveni mai uşoare pentru tine.
IIdentifică-te cu iubirea necondiţionată sau cu iertarea universală necondiţionată 
şi oferă aceste vibraţii aspectului  de care s-a ataşat egoul tău.
De cele mai multe ori, acele aspecte din viaţa ta care sunt asociate cu egoul tău
reprezintă manifestări ale unor tipare care au nevoie de iubire şi de iertare.
Dacă vei oferi această iubire şi această iertare egoului  tau, 
vei deveni conştient de anumiţe persoane şi de anumite evenimente din viaţa ta
care îţi declanşează o stare de durere sau  tristeţe.
Oferind şi acestora  iubirea şi iertarea ta  necondiţionată,
vei rămâne uimit de profunzimea vindecării care se va produce în fiinţa ta.
Este important  ca de îndată ce devii conştient de o stare de spirit negativă,
de respingere sau de opoziţie tot   ceea ce trebuie să faci,  este să te relaxezi.
Aceasta este cheia care deschide poarta recunoştinţei,
iar recunoştinţa este singura cheie care deschide poarta transformării.
Practicand recunoştinţa,  vei începe să manifeşti într-o mai mare măsură
emoţiile pozitive, cum sunt blândeţea, flexibilitatea, umorul şi bucuria. 
Aceste emoţii pozitive,  îţi pot schimba calitatea vieţii de zi cu zi,
dar şi frecvenţa de vibraţie a călătoriei sufletului tău, şi nivelul de conştiinţă.
Schimbările vieţii de zi cu zi sunt direct  interconectate 
cu călătoria  sufletului tău. 
Unul din principalii factori care blochează recunoştinţa este victimizarea.   
Aceste modalităţi de a critica şi de a te plânge sunt considerate
acceptabile din punct de vedere social, întrucât camuflează motivul 
pentru care simţi nevoia să te lamentezi.
O formă subtilă de lamentare este compararea cu o altă persoană.
Foarte mulţi oameni fac astfel de comparaţii în fiecare zi.
Desigur, majoritatea adulţilor nu vor recunoaşte niciodată acest lucru,
căci societatea ne-a învăţat că nu aceasta este cea mai potrivită reacţie 
în faţa realizărilor unei alte persoane. 
Nu contează însă dacă faci astfel de comparaţii cu voce tare sau în gând.
Ori de câte ori te compari cu altcineva
emiţi practic o judecată critică sau o lamentare.
Cine înţelege aceste mecanisme poate experimenta
o vindecare pe nivele profunde ale fiinţei 
şi poate căpăta astfel acces la o înţelepciune pe măsură.
Ceea ce contează este ca în astfel de cazuri să eviti să te simţi
trist, vinovat sau frustrat 
şi să înlocuiesti  aceste emoţii cu recunoştinţa.




joi, 19 mai 2011

Ştii cine eşti?


Eşti ceea ce spui
Fiecare cuvânt pe care îl foloseşti este, de obicei,
expresia a ceea ce se petrece în interiorul tău.
Dacă vrei să ştii cu adevărat cine eşti,
dacă vrei să-ţi cunoşti gândurile cele mai ascunse,
ascultă vorbele pe care le rosteşti.
Ascultă-te când vorbeşti cu alţii!
Una dintre regulile fundamentale este să fii întotdeauna sincer! 
Aceasta nu înseamnă că trebuie să exprimi tot ce gândeşti, în fiecare secundă!
Dar atunci când deschizi gura pentru a vorbi,
pentru a răspunde la o întrebare sau pentru a te adresa cuiva,
este extrem de important să exprimi adevărul, atât pentru tine,
cât şi pentru cei din jur.
A-ţi exprima adevărul înseamnă a exprima exact ce se întâmplă în tine.
Sinceritatea înseamnă să fii consecvent în ceea ce gândeşti, simţi, spui şi faci.
De fiecare dată când începi o conversaţie cu cineva,
ai grijă ca schimbul vostru de idei să fie benefic pentru amândoi.
Dacă în urma conversaţiei nu simţi că ai progresat cu ceva
şi că te-ai  umplut de energie,
fiecare cuvânt pronunţat reprezintă o pierdere de energie.
De altfel, se spune că oamenii risipesc cea mai mare cantitate de energie
prin folosirea nepotrivită a cuvintelor.
Ştii, de bună seamă, că vorbim foarte mult şi, deseori, fără rost.
Ti s-a întâmplat până acum să te asculţi cu adevărat, să devii conştient
de cuvintele pe care le foloseşti?
Cuvintele şi expresiile de care te serveşti oglindesc foarte fidel ce se întâmplă în tine.
Eşti ceea ce gândeşti
Gândurile tale au o importanţă enormă în viaţa ta pentru că devii ceea ce gândeşti.
Devii nu numai ceea ce gândeşti despre tine, 
ci şi ce gândeşti despre ceilalţi.
Indiferent dacă o accepţi sau nu, ceea ce crezi despre alţii,
trece prin filtrele intelectului tău
şi este exact ceea ce gândeşti despre tine însuţi. 
Toate gândurile pe care le emiţi formează în jurul tău o vibraţie.
De îndată ce gândeşti ceva, gândul respectiv
este recepţionat de cel căruia îi este adresat.
Toate acestea se întâmplă în inconştient, pe plan invizibil.
Chiar dacă tu crezi că gândurile tale sunt secrete, ei bine, nu-i adevărat.
Suntem cu toţii părţi dintr- un întreg şi suntem legaţi din interior
la aceeaşi sursă de energie.
Este ca şi cum una dintre celulele corpului tău ar fi bolnavă,
iar celelalte ar şti că are o problemă fiindcă
milioanele de celule din corpul tău fac parte dintr-un întreg.
Gândurile care nu exprimă dragoste provoacă 
stingerea luminii interioare a celui care le emite.
Ele ne împiedică să-l vedem cu adevărat pe celălalt şi să comunicăm cu el.
Gândurile de dragoste emit lumină în jurul tău.
Tot ceea ce trăieşte un om prin intermediul experienţelor
reprezintă întotdeauna efectul gândurilor sale.
Dacă nu-ţi place viaţa ta prezentă, în primul rând trebuie să accepţi
că ea este aşa cum este datorită gândurilor tale.
Gândurile reprezintă cauza; schimbă cauza şi vei obţine un alt efect.
Intregul tău trecut poate fi schimbat începând de astăzi!
Ceea ce gândeşti în momentul de faţă va crea minutul următor,
săptămâna următoare şi anul care va veni.
Experienţele pe care le trăieşti acum reprezintă efectul gândurilor
pe care le-ai pus în mişcare ieri, alaltăieri, anul trecut, acum zece ani
Dacă în acest moment nu ai decât gânduri de succes, de prosperitate, de dragoste,
de pace interioară şi dacă reuşeşti să menţii aceste gânduri întreaga zi,
vei vedea că viaţa ta se schimbă!
Eşti ceea ce simţi
Un alt dar minunat pe care l-ai primit este intuiţia.
Intuiţia reprezintă acea voce interioară care ia naştere la nivelul inimii
şi pe care trebuie s-o asculţi!
Când auzi, vezi, spui sau citeşti ceva, află ce se întâmplă în inima ta.
Dacă totul este bine, dacă te simţi împlinit,
ştii că eşti în contact cu ceva care-ţi este benefic.
Dacă însă nu ai această impresie de armonie, opreşte-te, verifică,
pune-ţi întrebări şi determină dacă este într-adevăr ceea ce vrei.
Graţie acestei facultăţi de a simţi ce se întâmplă în inima ta,
îţi poţi dezvolta un profund discernământ care te va îndruma întotdeauna în direcţia cea bună.
Când inima ta e în armonie, ceea ce simţi faţă de tine şi faţă de ceilalţi 
degajă atâta energie încât se comportă ca un magnet
care atrage spre tine persoane, situaţii şi lucruri, exact aşa cum le-ai simţit.
Deseori folosim în mod greşit această energie a sentimentelor 
şi una dintre cele mai nefericite situaţii este aceea de a te simţi vinovat.
Practic, oricine de pe acest pământ ar putea scrie o carte întreagă despre arta
de a se simţi vinovat ,fără un motiv real.
Oamenii sunt specialişti în a fi vinovaţi pentru totul sau pentru nimic.
De multe ori ne creăm un sentiment de vinovăţie fără a verifica dacă este cazul.
De fapt, suntem vinovaţi cu adevărat atunci când facem, spunem, gândim sau simţim ceva,
cu scopul de a face rău, în mod conştient, unei persoane sau nouă înşine.
Prin urmare, de fiecare dată când te simţi vinovat cu privire la ceva, 
verifică dacă aveai intenţia de a face rău în mod conştient.
Realitatea interioară are puterea de a ne transforma viaţa,
iar comportamentul nostru va oglindi această schimbare.
Oricine crede şi îşi menţine această convingere cu privire la toate lucrurile
devine în mod necesar un învingător.
Cei care iau contact cu această energie au o viaţă extraordinară
şi degajă o bucurie care nu poate înşela pe nimeni.
Oare adevăratul scop al vieţii nu este
de a simţi această fericire interioară şi a o exprima în jur?
Numai atunci putem afirma, cu toată convingerea: „Sunt lumina universului meu”.
 Fragment din cartea “Ştii cine eşti tu?” – Lise Bourbeau